Orosz támadt szovjetre

Hatvanhárom forró nyarán az FTC vissza akart vágni a kínos moszkvai hatosért, de csak agresszivitásban vette fel a versenyt, a Dinamo 3:2-re győzött a Népstadionban. Orosz Pál hét hónappal később játszhatott újra, mert talpas belemenéséért az MLSZ eltiltotta. A heves összecsapás közben a lelátón zúgott a „csürhe ruszkik”.

Akció

A Magyar Testnevelési és Sportszövetség meg akarta adni a módját az Országos Sportnapok 1963-as eseménysorozatának. Az MTK ellenfeléül a Chelsea-t, a Vasas vetélytársaként a Standard Liége-t hívta meg, az FTC riválisának pedig szovjet csapatot szánt. A továrisok azonban csak azzal a feltétellel fogadták el a meghívást, ha előzőleg a Ferencváros elmegy Moszkvába, hogy a szovjet ligaválogatottal találkozzék.

Így követte a Luzsnyiki stadionban a Szovjetunió–Egyesült Államok atlétikai viadalt, benne Valerij Brumel 228 centis magasugró-világcsúcsát, a zöld-fehér labdarúgók vendégjátéka. Nem volt nagy élmény, mármint az FTC-nek nem. A négy Szpartak-, három Dinamo-, két-két CSZKA- és Torpedo-, valamint egy-egy minszki, taskenti és tbiliszi futballistát felvonultató házigazda együttes ízekre szedte a Ferencvárost, Gennagyij Guszarov már az első félidőben mesterhármassal örvendeztette meg a 70 ezer nézőt. Aztán a második játékrész elején Eduard Malofejev félpályás szólógólt szerzett, majd Gennagyij Krasznyickij is beköszönt, negyedórával a befejezés előtt 5:0 volt a vendéglátók javára. Novák Dezső tizenegyesből szépített – már amennyire –, ám büntetőjét Valerij Voronyin gólja követte, és Albert Flórián a 89. percben állította be a lesújtó végeredményt (6:2).

Nem árt felidézni, hogy az FTC a 140:36-os gólaránnyal elhódított 1949-es bajnoki cím után 1963-ban nyerte el először az NB I aranyérmét, jóllehet az első öt fordulóban egyszer sem győzött, és háromszor kikapott (Szeged 0:1, Újpest 2:2, Honvéd 2:3, Vasas 0:2, Debrecen 2:2). Ám a ferencvárosi tavasz ragyogóan sikerült: az Üllői útiak tízszer nyertek, háromszor döntetlent értek el, és veretlenségi sorozatukkal 34 500-ra vitték fel mérkőzéseik nézőátlagát. Még ez is kismiska volt azonban 1964-es diadalmenetük látogatottsági középértékéhez képest, abban az évben ugyanis meccsenként 43 462 nézőjük volt.

A szovjet bajnokságot hatvanháromban a Dinamo Moszkva nyerte. Ez azért lényeges, mert a „nagy testvér” a Dinamót delegálta Budapestre az egyetlen aranylabdás kapussal, a Ballon d’Ort éppen az évben kiérdemlő Lev Jasinnal, az 53-szoros válogatott Igor Csiszlenkóval meg a Luzsnyikiban triplázó Guszarovval.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!