Steaua Budapest – parádés szezonok sora

Jelképesnek tekinthető, hogy a földgolyó és a futball-labda egyaránt gömbölyű. Elvégre a glóbusz odavan a „több mint sportágért”. E sorozatban a labdarúgás páratlan históriájából merítünk történeteket, ha nem lesz is mindegyik feltétlenül kerek.

A Steaua labdarúgócsapata 1986. augusztus 17-én, a román bajnokság első fordulójában 1-0-ra legyőzte a házigazda Arges Pitesti együttesét, s e sikerrel páratlan veretlenségi sorozat vette kezdetét. A bukaresti gárda 1989. szeptember 3-ig, az ugyancsak fővárosi Dinamótól elszenvedett 0-3-ig nem kapott ki Romániában, ahol a széria 119 mérkőzésen, 104 bajnoki és 15 román kupatalálkozón át tartott.

A láncolat előtti utolsó kudarc 1986. június 18-án érte a csapatot, ám az évadzáró craiovai 4-5-ön senki nem akadt fenn, mert többségükben a bukaresti tartalékok játszottak. Az összeállítás ez volt: Stingaciu – Petrescu, Petcu, Stancu, Weissenbacher – Balan, Gheorghe, Majearu, Barbulescu – Piturca, Radu II. Legközelebb 1987. november 4-én látogatott Craiovára a Steaua, és 6-4-re győzött Liliac – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Rotariu – Hagi, Stoica, Bölöni, Balint – Lacatus, Piturca összetétetelben. Az előző vendégség alkalmával az első csapatot képviselő Victor Piturca mesterhármast ért el, csak akkor hiányzott a többi menő.

Ők külföldön sem labdát szedtek, éppenséggel a BEK védői voltak. Az 1986-os döntőbe a többi közt a Honvéd kiejtésével jutottak, és a pesti 0-1 után a Ghencea stadionban alaposan ellátták az Andrusch – Sallai (Kerepeczky), Dózsa (Gyimesi), Garaba, Cseh – Sikesdi, Fitos, Détári – Bodonyi, Dajka, Kovács Kálmán összeállításban asszisztáló kispestiek baját. A legnagyobb bukaresti Piturca már az első percben a hálóba fejelt, majd úgy alakult ki a 4-1-es végeredmény, hogy Détári Lajos egy óra múltán tizenegyesből szépített. A döntőt Sevillában rendezték, és két okból sem felejtem el. Egyrészt az volt az első BEK-csúcstalálkozó, amelyet a helyszínen láttam, másrészt a 0-0-t és a szintén gól nélküli hosszabbítást követő ráadás párbajban Helmut Duckadam kivédte Alesanco, Pedraza, Pichi Alonso és Marcos Alonso, vagyis a favorit Barcelona összes tizenegyesét. A Correo de Andalucia című helyi újság a legmagasabb osztályzattal, 10-essel honorálta a kapus teljesítményét, de az sem lett volna különösebb túlzás, ha 100-assal jutalmazza a kivételes alakítást.

Hogy a kimenetel mekkora szenzáció volt, arra három példa. Az egyik, hogy barcelonai Sport a következő szalagcímmel vezette fel a meccset: „Forca Barca, ez a kupa nem tud elkerülni bennünket!” A másik, hogy a döntő műsorfüzetét kiadó Európai Labdarúgó Szövetség Steaua Budapestként tüntette fel a román csapatot, ezért a Ramon Sanchez Pizjuan stadionban tízpercenként közölték a meccs előtt, hogy Barcelona–Steaua Bukarest találkozó következik. S a harmadik, hogy 1984-ben Gijonban egy nyári tornán, amelyen a Steaua egyaránt tizenegyesekkel maradt alul a Real Sociedaddal, majd a Groningennel szemben, Piturca vett egy mini Barca-mezt akkor egy éves kisfiának. Sevillában azt mondta: „A gijoni kasszánál sorban állva nem hittem volna, hogy huszonegy hónappal később a Barcelonát a BEK-döntőben felülmúló csapat tagja leszek.”

Másnap a spanyol újságokban még az is megjelent, milyen volt a bukaresti futballisták szobabeosztása a Hotel Macarenában. Már azon túl, hogy az ABC című lap úgy vélte, hogy „a Sanchez Pizjuan stadion olyan most a Barcelona számára, amilyen a Maracana volt 1950-ben a braziloknak”. A Steaua az első kelet-európai BEK-győztesként vitte el a pálmát, és mindmáig az utolsó együttes, amely egyetlen légiós bevetése nélkül aratott diadalt a legtekintélyesebb európai klubtornán. A 108-szoros román válogatott Bölöni László, az utóbb edzőként is kiemelkedő középpályás azonban igyekezett a földön maradni: „Kétségkívül rendkívüli eredményt értünk el, már csak azért is, mert sikerünk adott valamit azoknak az embereknek, akiknek nem sok jutott Romániában. De azért a győzelmünket nem hasonlítottuk a Holdra szálláshoz.”

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!