A Titkos-dosszié

Az 1938-as vb-ezüst idején játékos, az 1954-es vb-döntő időszakában MLSZ-főtitkár volt. A Budai 33-ban és Kispesten is futballozó Titkos Pál mindenekelőtt az MTK legendás alakja – meg az egyetemes magyar labdarúgásé –, ám 1942-ben öt másodosztályú mérkőzésre leigazolta a Vasas. A piros-kékek nyolcvan évvel ezelőtt is feljutottak az NB I-be, akárcsak most.

Gallowich Tibor Vasas-edzőnek, a későbbi szövetségi kapitánynak – s nem kis büszkeséggel mondom: újságíró-kollégának – 1942 tavaszán eszébe jutott, hogy mi lenne, ha az NB II-es évad hajrájára a piros-kékek leigazolnák a harmincnégy esztendős Titkos Pált. Meg is kereste a 48-szoros válogatott, vb-ezüstérmes legendát, aki már csak azért is igent mondott, mert baloldali ember volt, és nem feledte az MTK elöljáróinak a kék-fehér klub 1940-es, a zsidótörvények miatti beszüntetésekor elhangzott javaslatát: „Szurkolóink járjanak ezentúl a Vasas mérkőzéseire!”

Titkos a Budapesti Labdarúgó Kör elleni találkozón debütált új csapatában. Kemény menetnek ígérkezett, mert a két együttes 1941 őszén rendezett meccséről – vagy inkább összecsapásáról – a Nemzeti Sport így számolt be: „Szörnyű csapkodás, utálatos csontzene. A bíró nem vesz észre semmit. A 20. percben gólt ér el a BLK – óriási lesről. A 41. percben indokolatlan 11-es a Vasas ellen, Károlyi lövését Terényi kivédi, de előtte a Vasasból kiállítják Harsányi II-t. A 44. percben indokolatlan 11-es a BLK ellen, Ádám belövi. A félidő óriási botrányok között 1:1-es eredménnyel végződik. A második félidőben a tíz emberrel játszó Vasas beszorítja ellenfelét. A BLK kétségbeesetten védekezik, és szórványos lerohanásai során Terényi óriási hibájából megszerzi a győztes gólt a 66. percben. Nem sokkal később a vasasos Szalkait »életveszélyesen« fölvágják, a fiú görcsök között vonaglik. A játékvezető kiviteti.”

A tavaszi találkozó simább volt, a Vasas 0:1-ről fordítva 3:1-re győzött. A következő három meccsén is nyert, nyert és nyert. A BVSC ellen a Szőnyi úton Titkos hatezer Zuglóba átsétáló Vasas-drukkert örvendeztetett meg a zuhogó esőben, majd a 4:1-es diadal után azt mondta: „Életem legboldogítóbb góljainak egyikét lőttem.”

Pedig volt miből válogatnia.

Még vb-elődöntőben is feliratkozott. Noha az 1938-as világbajnokságon Arne Nyberg mindjárt az első percben vezetést szerzett a svédeknek, a magyarok lehengerlő győzelmet arattak, nem utolsósorban azért, mert 1:1-nél Titkos „amint beért a 16-os területére, megszúrta a labdát, és az villámként vágódott a bal sarokba”. A sportújság azzal viccelt az 5:1 után: „Ezt a pechet! Ha egy perccel később kezdenek, akkor 5:0...”

„Balszerencsénkre” már a vb-selejtezőben is gólt kaptunk: Magyarország–Görögország 11:1. Titkos kettőt jegyzett, Zsengellér Gyula ötször, Nemes-­Nehadoma József háromszor küldte a labdát a hálóba. Utóbbi először és utoljára volt válogatott, a szakvezetést nyilván nem győzte meg az újonc mesterhármasa. Titkos viszont aratott. Az 1932-es Magyar Kupa-döntőről így mesélt: „A bajnokságban százszázalékos Ferencváros 1:0-ra vezetett, az MLSZ vezetői már lejöttek a páholyból, a pálya szélén sétáltak, egyiküknél ott volt az átadásra szánt kupa, Juhász játékvezető az óráját nézte. Ekkor egyenlítettem, újrakezdésre már nem maradt idő. Az akkori szabályok szerint a mérkőzést meg kellett ismételnünk, és másodszorra – 2:0-s ferencvárosi vezetésről fordítva – 4:3-ra nyertünk. Két gólt rúgtam, 3:3-nál a hajrában én szereztem a győztest.”

Aztán a vb-ezüst évében három góllal és két gólpasszal kápráztatta el a közönséget a Megyeri úton, ahol a Hungária (MTK) 6:1-re legyalulta az Újpestet. A kritika így szólt: „A legjobb csatár Titkos volt. Lendülete ellenállhatatlan. Lövései pompásak.” A lendülethez annyit: a 100 métert 11,4, a 200-at 23,8 másodperc alatt futotta. A legendás amerikai Jesse Owens 10,4, valamint 20,6 másodperccel nyerte az 1936-os olimpia 100-as, illetve 200-as versenyét.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!