SPORTFÓLIÓ

A Titkos-dosszié

Hegyi Iván | 2022.05.24. 18:27

Olvasási idő kb. 9 perc

Az 1938-as vb-ezüst idején játékos, az 1954-es vb-döntő időszakában MLSZ-főtitkár volt. A Budai 33-ban és Kispesten is futballozó Titkos Pál mindenekelőtt az MTK legendás alakja – meg az egyetemes magyar labdarúgásé –, ám 1942-ben öt másodosztályú mérkőzésre leigazolta a Vasas. A piros-kékek nyolcvan évvel ezelőtt is feljutottak az NB I-be, akárcsak most.

Gallowich Tibor Vasas-edzőnek, a későbbi szövetségi kapitánynak – s nem kis büszkeséggel mondom: újságíró-kollégának – 1942 tavaszán eszébe jutott, hogy mi lenne, ha az NB II-es évad hajrájára a piros-kékek leigazolnák a harmincnégy esztendős Titkos Pált. Meg is kereste a 48-szoros válogatott, vb-ezüstérmes legendát, aki már csak azért is igent mondott, mert baloldali ember volt, és nem feledte az MTK elöljáróinak a kék-fehér klub 1940-es, a zsidótörvények miatti beszüntetésekor elhangzott javaslatát: „Szurkolóink járjanak ezentúl a Vasas mérkőzéseire!”

Titkos a Budapesti Labdarúgó Kör elleni találkozón debütált új csapatában. Kemény menetnek ígérkezett, mert a két együttes 1941 őszén rendezett meccséről – vagy inkább összecsapásáról – a Nemzeti Sport így számolt be: „Szörnyű csapkodás, utálatos csontzene. A bíró nem vesz észre semmit. A 20. percben gólt ér el a BLK – óriási lesről. A 41. percben indokolatlan 11-es a Vasas ellen, Károlyi lövését Terényi kivédi, de előtte a Vasasból kiállítják Harsányi II-t. A 44. percben indokolatlan 11-es a BLK ellen, Ádám belövi. A félidő óriási botrányok között 1:1-es eredménnyel végződik. A második félidőben a tíz emberrel játszó Vasas beszorítja ellenfelét. A BLK kétségbeesetten védekezik, és szórványos lerohanásai során Terényi óriási hibájából megszerzi a győztes gólt a 66. percben. Nem sokkal később a vasasos Szalkait »életveszélyesen« fölvágják, a fiú görcsök között vonaglik. A játékvezető kiviteti.”

A tavaszi találkozó simább volt, a Vasas 0:1-ről fordítva 3:1-re győzött. A következő három meccsén is nyert, nyert és nyert. A BVSC ellen a Szőnyi úton Titkos hatezer Zuglóba átsétáló Vasas-drukkert örvendeztetett meg a zuhogó esőben, majd a 4:1-es diadal után azt mondta: „Életem legboldogítóbb góljainak egyikét lőttem.”

Pedig volt miből válogatnia.

Még vb-elődöntőben is feliratkozott. Noha az 1938-as világbajnokságon Arne Nyberg mindjárt az első percben vezetést szerzett a svédeknek, a magyarok lehengerlő győzelmet arattak, nem utolsósorban azért, mert 1:1-nél Titkos „amint beért a 16-os területére, megszúrta a labdát, és az villámként vágódott a bal sarokba”. A sportújság azzal viccelt az 5:1 után: „Ezt a pechet! Ha egy perccel később kezdenek, akkor 5:0…”

„Balszerencsénkre” már a vb-selejtezőben is gólt kaptunk: Magyarország–Görögország 11:1. Titkos kettőt jegyzett, Zsengellér Gyula ötször, Nemes-­Nehadoma József háromszor küldte a labdát a hálóba. Utóbbi először és utoljára volt válogatott, a szakvezetést nyilván nem győzte meg az újonc mesterhármasa. Titkos viszont aratott. Az 1932-es Magyar Kupa-döntőről így mesélt: „A bajnokságban százszázalékos Ferencváros 1:0-ra vezetett, az MLSZ vezetői már lejöttek a páholyból, a pálya szélén sétáltak, egyiküknél ott volt az átadásra szánt kupa, Juhász játékvezető az óráját nézte. Ekkor egyenlítettem, újrakezdésre már nem maradt idő. Az akkori szabályok szerint a mérkőzést meg kellett ismételnünk, és másodszorra – 2:0-s ferencvárosi vezetésről fordítva – 4:3-ra nyertünk. Két gólt rúgtam, 3:3-nál a hajrában én szereztem a győztest.”

Aztán a vb-ezüst évében három góllal és két gólpasszal kápráztatta el a közönséget a Megyeri úton, ahol a Hungária (MTK) 6:1-re legyalulta az Újpestet. A kritika így szólt: „A legjobb csatár Titkos volt. Lendülete ellenállhatatlan. Lövései pompásak.” A lendülethez annyit: a 100 métert 11,4, a 200-at 23,8 másodperc alatt futotta. A legendás amerikai Jesse Owens 10,4, valamint 20,6 másodperccel nyerte az 1936-os olimpia 100-as, illetve 200-as versenyét.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés