90 perc alatt a gömb körül

Üzenet a palackban

Hegyi Iván | 2021.02.03. 17:40

Címkék:

futball

Olvasási idő kb. 10 perc

Most, hogy közeleg a Libertadores Kupa Palmeiras–Santos döntője, amelyet január 30-án a riói Maracana stadionban rendeznek, azaz a két résztvevő és a helyszín is brazil lesz, érdemes feleleveníteni a dél-amerikai bajnokok tornáján aratott első brazil diadalt. Már csak azért is, mert a győzelem nem mindennapi körülmények között született meg, igaz, Libertadores Kupát mindennapi körülmények között aligha lehet nyerni.

Hatvankettőben a Santos Montevideóban 2:1-re győzött az első két kiírás legjobbja, a Penarol ellen, pedig a sérült Pelé nem játszott. Igaz, ott volt Coutinho. A Santos 1962-ben 244 gólt szerzett, ebből hatvanhármat Pelé, ötvenhetet Coutinho szerzett, ez eddig százhúsz, a lajstrom harmadik helyén Pepe szerény huszonhattal következett. Abban az évben az extraklasszis együttes hetvenhat mérkőzést vívott, a védő-középpályás Antonio Lima, aki csak tizenhárom alkalommal szerepelt a brazil válogatottban, de úgy lőtt, mint a hajóágyú, hetvennégy meccsel vezette a szereplési listát. Csapata 51-szer nyert, 14 döntetlent ért el, és 11-szer kikapott. A mindössze tizenötszörös válogatott Coutinho, teljes nevén Antonio Wilson Vieira Honorio, Montevideóban is duplázott, így a Santos nagy reményekkel várta a brazíliai visszavágót, amelyet saját, kis méretű stadionjában, a Vila Belmiróban tartottak. Ezen a sporttelepen a legnagyobb nézőszám 31 662 volt, a rekordot egy Santos–Palmeirason rögzítették 1976-ban. A meccset amúgy egyetlen helyi szurkoló emlegeti szívesen, mert a vendégcsapat 5-0-ra győzött.

A Santos–Penarol visszavágó több mint három órán át tartott. A brazil csapat 0:1-ről 2:1-re fordított, amikor a két tömött busszal érkező uruguayi drukkerek üvegeket kezdtek dobálni a pályára. Montevideóból Santosig az út csaknem kétezer kilométer, nem csoda, ha az elgyötört szurkolókat megviselte a brazil vezetés. Ám a második félidő elején Alberto Spencer, a Penarol ecuadori légiósa egyenlített, rögtön utána José Sasia fordított, és 2:3-nál a házigazdák hívei bebizonyították, milyen gyorsan tanulnak. Valóságos üvegözön zúdult a pályára, s a palackok egyike fejen találta Carlos Robles chilei játékvezetőt, aki a montevideói mérkőzést is dirigálta. A sporttárs összeesett, ötven perc múlva tért magához az öltözőben, ahova ölben vitték ki.

 Itt jobb, ha átadjuk neki a szót: „A második félidőből hét perc telt el, amikor szögletet rúgott a Santos, közben egy palackot dobtak felém, az üveg a nyakam környékén landolt – írta korabeli jelentésében. – Eleinte félig öntudatlan voltam, és percekre elvesztettem a látásomat. Aztán elájultam. Amikor visszanyertem az eszméletemet, az öltözőben találtam magam, vezetőkkel körülvéve. Úgy döntöttem, berekesztem a mérkőzést, mert nincs garancia küldetésem végrehajtására. Erre Joao Mendonca Falcao, a Sao Paulo állami futballszövetség elnöke »tolvajnak, gyávának, gazembernek« nevezett, Jorge Coury, a Santos elnöke pedig azt mondta, senki nem felel az életemért, ha elhagyom a stadiont.”

Coury a harmincas években a klub kapusa, később sportigazgatója volt, majd több mint negyedszázadon át elnökként irányította a Santost. Robles halmozottan hátrányos helyzetbe került, de ragyogó mentő ötlete támadt. Visszatért a pályára, majd magához hívta a Penarol három labdarúgóját, Luis Maidana kapust, valamint Nestor Goncalvest és Sasiát, hogy titokban közölje velük, a hátralévő harminckilenc perc már nem számít, a mérkőzést 2:3-mal befejezettnek tekinti. Ám „barátságos” alapon lejátsszák a több mint fél órás maradékot, miközben a Santos és közönsége úgy tudja, élesben folytatódik a küzdelem. Noha a publikum nem sejtett semmit, az üveghajigálásba olyannyira beleszeretett, hogy továbbra is alacsonyan szálltak a palackok, ezek egyike a folytatás huszadik percében Domingo Massaro partjelző kobakján landolt. Éppen akkor még inkább érthetetlenül, mert az incidenst megelőző másodpercekben a Pelét helyettesítő Pagao „egyenlített”.

A nézők legalábbis azt hitték, 3:3 az állás, és még az sem keltett bennük gyanút, hogy az uruguayi futballisták láthatóan meg sem rezdültek a bekapott góltól. Ez a hallatlan „önbizalom” kiváltképp dühítette a brazil szurkolókat, akik immár a Penarol játékosait dobálták, sőt halálos fenyegetésekkel rémítették őket. Massaro taccsbíró sebét ugyanúgy ellátták, ahogyan korábban a baját is, a “zászlós” szerencsére kisebb sérüléssel megúszta a veszedelmes merényletet. Újabb hosszas szünetet kellett beiktatni, de aztán megint folytatódott a kieszelt küzdelem, majd abban a pillanatban, amint letelt a nettó kilencven, bruttó legalább száznyolcvan perc, Robles lefújta a találkozót, és brazil karnevál kezdődött Santosban.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés