Fókusz

Amit szabad Linekernek, szabad-e minden munkavállalónak?

Kaló Máté

Az egykori angol csatárfenomén, Gary Lineker ideiglenes eltiltása a BBC sportműsorának vezetésétől az év médiabotrányát okozta a szigetországban. A népszerű futball-szakkommentátor bűne egy stúdión kívüli twitteres politikai állásfoglalása volt, melyben náci retorikával vádolta a konzervatív brit kormány bevándorláspolitikáját. A párt képviselői a közpénzből fizetett Lineker fejét követelték, míg mások a véleményszabadság BBC általi lábbal tiprása miatt háborodtak fel. A disputa azóta látszólag megoldódott ugyan, de a vitatott kérdések szélesebb körű társadalmi párbeszédet igényelnének.

Elolvasom

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom

Valami kiszabadult a palackból – meredeken emelkedik a kezelésre szoruló gyerekek száma

Tóth Bea

Az elmúlt két évtizedben meredeken nő a hiperaktivitással, figyelemzavarral, autizmussal, Tik és Tourette-zavarral, súlyos hangulati és szorongásos problémákkal, öngyilkossági gondolatokkal küzdő serdülők száma – mondja lapunknak dr. Gádoros Júlia gyermekpszichiáter, a Vadaskert alapítója, aki a Covid következményeire is fölhívja a figyelmet: intézményükben a járvány óta az ötszörösükre nőtt a szorongásos és depressziós esetek száma, a sürgősségi esetszám pedig 40 százalékkal emelkedett.

Elolvasom

Megfigyelési botrány: a kormány megfutamodása felér egy beismeréssel

Tóth Ákos

Magyarországon járt a Pegasus-botrány hátterét föltárni hivatott Európai Parlamenti bizottság, de nagy fogadókészséget nem talált – Varga Judit igazságügyi miniszter elutasította a velük való találkozót, a vizsgálatot bohózatnak minősítette, holott fogalmazhatott volna finomabban is, ha abból indulunk ki, hogy Magyarországon ma a kormány bárkit megfigyelhet akár politikai okokból is.

Elolvasom

Varga Judit bíróság elé állhat

Tóth Ákos

Völner Pál és Schadl György is ártatlannak vallotta magát abban a korrupciós ügyben, amelyben a szálak náluk magasabbra is nyúlhatnak. De ezt nem az ügyészség fogja kideríteni.

Elolvasom
Keresés