A tanárok kirúgásával csapdába lavírozta magát a kormány

Ónody-Molnár Dóra | 2022.10.11. 11:28

Olvasási idő kb. 13 perc

Folytatódnak a tiltakozások az oktatás egyre rosszabb állapota miatt. Az új lendületet vett demonstrációk motorjává a szülők váltak. Ez új fejlemény a korábbi tiltakozásokhoz képest. A kormány érezhetően nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel.

Egy oktatási csoportban tette fel valaki azt a kérdést, amely az elkövetkező napok történéseit is befolyásolhatja: „Vajon lesz olyan tankerületi igazgató, aki a lelkiismeretére hallgatva, a tanárok mellé áll, kockáztatva ezzel az állását?” A kormányzat ugyanis csapdahelyzetbe lavírozta magát: a Kölcsey gimnázium tanárainak kirúgásával és a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusok fenyegetésével megfélemlíteni akart, de csak olajat öntött a tűzre.

Ha következetesen végigviszik a fenyegetést a kirúgásig, akkor olyan mennyiségben kellene elbocsátani a tanárokat, ami látványosan omlasztaná össze az amúgy is tanárhiányos oktatási rendszert. Ha viszont nem váltják be a fenyegetést, akkor gyengének tűnnek, és azzal még inkább felbátorítják a tiltakozókat.

– Ki kell állnunk a gyerekeinkért! És nem engedjük, hogy a hatalom eltitkolja, hogy mennyien tiltakozunk! Vigyétek a hírét mindenhová! – hallhattuk többek között a felszólalóktól azon a demonstráción, amelyet tegnap reggelre szerveztek a szülők a Közép-Budai Tankerület épület elé.

Öt osztályfőnök fizetését csökkentette azonnali hatállyal a budai tankerület

A demonstrációhoz az vezetett, hogy a tankerület egy kirúgással fenyegető levelet küldött azoknak a pedagógusoknak, akik október 5-én a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodtak, hogy felhívják a figyelmet az oktatás tarthatatlan helyzetére. A hatalom fenyegetése azonban – ahogyan két hete, a kölcseys tanárok kirúgása is – csak olaj volt a tűzre. A szülők beálltak a tanárok mögé.

Ez az a fejlemény, amelyben megragadható a különbség a korábbi demonstrációkhoz képest.

Míg 2015-2016-ban a kockás inges tüntetések, illetve idén év elején a tanári tiltakozások idején a pedagógusok mögött nem álltak ott tömegesen a szülők. Ez mára radikálisan megváltozott. A szülők és a diákok a tiltakozó megmozdulások szervezőivé váltak.

A Közép-Budai Tankerületi Központ előtti demonstrációnak – a fenyegető leveleken kívül – volt egy másik eleme is. Vásárhelyi Ágnes, a Pasaréti Szabó Lőrinc Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium biológia-kémia szakos tanára egykori kollégájaként személyes hangvételű levelet írt a tankerületi központ vezetőjének, Hajnissné Anda Évának.

„Azt kérdezte az egyik tanártársam, hogy ha tanórán egy diák elkezd furán viselkedni (feláll a helyéről, rendetlenkedik), akkor mit csinálunk. Beírunk neki egy intőt és kizavarjuk vagy megkérdezzük tőle, hogy mi a baj? Én az utóbbit tenném. Azt hiszem, hogy a legtöbben az utóbbit választanánk, szerintem Te is. Éva, mi ma rendetlenkedünk, mert fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy nem jó az irány. A ránk bízott gyerekek veszélyben vannak, de nem azért, mert ma elégedetlenkedünk, hanem azért, mert nincs tanár az óráik nagy részén, és ez az arány emelkedni fog, ha becsukjátok a szemeteket. Te meg fogsz bennünket büntetni, vagy megkérdezed, hogy mi a baj? Fenyegetni fogsz bennünket vagy megpróbálsz segíteni? Sokan azt mondják, hogy nincs választásotok, sem Nektek, sem az iskola igazgatóinak. Mi azonban azt gondoljuk, hogy van választásotok. Ti a gyerekekért vagytok, ahogy mi is. A gyerekek kiálltak értünk, és az áldatlan helyzet ellen. A tanárok összefogtak. Most rajtatok a sor, vezetőkön, hogy emeljétek fel a szavatokat azokért, akikért felelősek vagytok” – olvasható a nyílt levélben, amelyre egy nappal később „Tisztelt Közalkalmazott” megszólítással válasz érkezett: egy írásbeli fenyegetés, mert Vásárhelyi Ágnes részt vett a polgári engedetlenségi mozgalomban.

Ezt követően került sor a hétfő reggeli tiltakozó megmozdulásra, amely nem lehetett könnyű a Közép-Budai Tankerületi Központ dolgozóinak, kiváltképp akkor, amikor az ablakuk alatt a körzet szinte összes iskolájából felsorakozó, szülőkből és tanárokból álló több száz fős tömeg azt énekelte, hogy „El ne hidd azt, bárki mondja, hogy ez jó így / El ne hidd, hogy minden rendben, bárki szédít. / El ne hidd, hogy megváltoztunk vezényszóra …”.

A szülők hat pontos követelésből álló petíciót adtak át – Hajnissné Anda Évának címezve – a tankerület képviselőjének. A petíciót Nagy Zsolt színész olvasta fel. A tüntetők krétával üzeneteket írtak a betonra, illetve feliratokat ragasztottak az épület ajtajára és ablakaira. „Tudtok még tükörbe nézni?”, „Elég a fenyegetésből!”, „Megbecsülést a tanároknak!”, Klebelsberg Kunó forog a sírjában” – állt a cetliken.

A szülők és a pedagógusok tudatosan szervezik az ellenállást: sorra alakulnak olyan Facebook-csoportok, amelyekben egy-egy tankerület iskolái szerveződnek közösséggé. Az eddig lényegében egymással nem kommunikáló iskolák most összefognak, és egyre egységesebben lépnek fel. Ehhez kitűnő platform a Facebook, mert könnyen elérhető, könnyű csatlakozni a csoportokhoz és a gyors információ-áramlást is lehetővé teszi. Ez az alapja a helyi akciók szervezésének, mint amilyen a ma reggeli volt a Közép-Budai Tankerület előtt. A kölcseys tanárok kirúgása, illetve a polgári engedetlenségben résztvevők fenyegetése az oktatásban korábban nem látott szervezettséget kovácsol a szemünk láttára.

Vajon mit lépnek ebben az új helyzetben a tankerületek?

A lapunk által megszólított pedagógusok arra számítanak, hogy most a fenyegetések lebegtetése következik, vagyis nem mindenkit rúgnak ki, és nem azonnal.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Miért nevezi kamaikaze-akciónak a tiltakozásokat egy középiskolai nyelvtanár?

Hogyan taktikáznak az iskolaigazgatók?

Mi az, amit a jóérzésű tanár már nem tud elviselni?

Az egyetemek hallgatnak

Az oktatási ombudsman állásfoglalása arról, hogy érheti-e hátrány a tüntetésben résztvevőket

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés