Az elégedetlenség tele: sztrájkok és sztrájktörvény az Egyesült Királyságban

Szabó Barnabás | 2023.01.11. 10:34

Olvasási idő kb. 9 perc

Az Egyesült Királyságban is komoly problémát jelent az infláció. Miközben a pénzromlás üteme, úgy tűnik, lassulásnak indult, a legutóbbi, 2022 novemberi adatok szerint éves szinten továbbra is 10 százalék körül áll a mutató. Bár ismerünk olyan országot, ahol ez az adat már egészen kedvezőnek hatna, a brit munkavállalók nagyon is érzik, hogy fizetésük egyre kevesebbet ér. Emiatt aztán, érthető módon, többet szeretnének belőle. Miközben akadnak olyan iparágak, ahol éppen az inflációnak köszönhető bevételtöbblet vagy a több tartalék miatt a munkáltatók eleget is tudtak tenni a munkavállalók fizetésemelésre irányuló kéréseinek, valós lehetőség, hogy az így megtámogatott fogyasztás tovább súlyosbítja a pénzromlást.

Rishi Sunak brit miniszterelnök és kormánya kifejezetten tart az ilyen forgatókönyvtől. Sunak részben amiatt költözhetett a Downing Streetre, hogy elődjének a masszív adócsökkentésre épülő, tehát az inflációs környezetet figyelmen kívül hagyó gazdaságpolitikai tervezgetését olyan lendülettel tették helyre a piacok, hogy Liz Truss rövid úton alulmaradt a fejes salátával folytatott versenyben.

Milliárdos Jedi-lovag költözött a Downing Streetre

Sunak volt pénzügyminiszterként elutasítja a Truss-féle „tündérmeséket”, és minden igyekezetével azon van, hogy még időben gátat vessen az inflációnak és az ezzel szorosan összefüggő megélhetési válságnak a legkésőbb 2024/25 telén esedékes parlamenti választások előtt.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés