Berzsenyis tanár: a demokráciát most nem tankönyvből, hanem az életből tanuljuk

Ónody-Molnár Dóra | 2022.10.05. 17:03

Olvasási idő kb. 7 perc

Ha a történelem ilyen helyzetbe hozott minket, akkor ebben a lehetőséget kell meglátni arra, hogy a gyerekeket demokratikus értékekre neveljük. Azáltal is tanulunk, hogy élőláncot alkotunk, és nem a négy fal között vagyunk. Végtére mi a célja az oktatásnak, ha nem ez? – mondja a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanára.

A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanárainak egy nagy része is sztrájkol, illetve polgári engedetlenség keretében nem veszi fel a munkát.

„Hiszünk abban, hogy értelmes, művelt, szabadon és kritikusan gondolkodó, véleményüket megfogalmazni képes, azért kiálló ifjú állampolgárokat csak a fenti kompetenciákkal bíró tanárok nevelhetnek. Ehhez pedig tanszabadság, tanárnak, diáknak egyaránt emberléptékű terhelés és a tanároknak az értelmiségi létet biztosító fizetés szükségeltetik” – olvasható az iskola által írt kiáltványban, amelyben az aláírók követelik az azonnali bérrendezést, a Kölcsey Gimnázium elbocsátott tanárainak visszahelyezését, a fenyegetőzések felfüggesztését, illetve a sztrájkjog visszaadását.

– Hiszek abban, hogy a tanárnak példát kell mutatnia. Nem szeretném, ha csalódnának bennem a diákjaim. Ezért is vállalom a sztrájkot, illetve a polgári engedetlenséget – mondja a Jelennek Zsigmond Zsolt, a Berzsenyi Dániel Gimnázium történelemtanára (a Berzsenyiben első alkalommal van ma polgári engedetlenség az új tanévben – a szerk). Hozzáteszi: demonstrációjukkal szolidaritást akarnak vállalni az elbocsátott tanárokkal, illetve mindazokkal a kollégákkal, akiket fenyegetnek a tankerületi vezetők. Emellett szolidaritást vállalnak a gödöllői Török Ignác Gimnázium embertelen munkakörülmények közé kényszerített tanáraival és tanulóival is.

– Ismerem a kálváriájukat, az ő vesszőfutásuk hűen leképezi azt, ami az oktatást ma jellemzi Magyarországon – fogalmaz. Mint ismeretes, ebben a gimnáziumban az elhúzódó felújítási munkák miatt nincs tető, nincs fűtés, a korábbi nagy esőzések miatt több termet be kellett zárni, a tankerület mégis alkalmasnak ítélte az intézményt a jelenléti oktatásra. A diákönkormányzat tiltakozást szervezett az áldatlan állapotok ellen.

A kirúgások új lendületet adtak a tanári tiltakozásoknak

Zsigmond Zsolt azt vallja, hogy a közpolitikai kérdéseket nem kell az iskola falain kívülre száműzni, ezért ezek kitárgyalásába bevonja a diákokat.

– Ami most történik, az kerüljön elő a tanórán! Hiszen ami a Kölcseyben történt, vagy ami most, országszerte sok iskolában, az mindannyiunk jövőjéről szól. A tanárok, szülők, diákok jövőjéről. Így kell kiállni a demokratikus értékeinkért! A szociális kompetenciákat nem a tankönyvből tudjuk igazán fejleszteni, az a gyakorlatban valósul meg. Ha a történelem ilyen helyzetbe hozott minket, akkor ebben a lehetőséget kell meglátni arra, hogy a gyerekeket demokratikus értékekre neveljük. Azáltal is tanulunk, hogy élőláncot alkotunk, és nem a négy fal között vagyunk. Végtére mi a célja az oktatásnak, ha nem ez? – fejti ki.

Zsigmond Zsolt reméli, hogy egyre többen vállalják a polgári engedetlenséget és a sztrájkot, és az így tiltakozók száma eléri azt a kritikus mennyiséget, amellyel szemben a hatalom már tehetetlen lesz.

– Nálunk a tantestület nagy része beleállt a tiltakozásokba, de nem mindenki. Van, aki most is tanít, sokféle vélemény van, de aki a demokrácia értékei iránt elkötelezett, annak ez így természetes – teszi hozzá. Azt mondja, sok kollégájával együtt várnak arra, folytatódik-e a tiltakozás az oktatásban. Ha igen, akkor Zsigmond Zsolt másodjára – s ezzel már az állása kerül veszélybe – is beleáll. És hogy miért?

– A folyón való átkelésnél nem váltunk lovat – indokolja tömören. – Büszke vagyok a kollégáimra, és úgy érzem, a tiltakozó akciók üzenete már a szülőkhöz is elért. Azt látom, hogy szélesedik azoknak a köre, akik jogosnak és legitimnek tartják a követeléseinket. Azt érzem, hogy egyre több ember éli át azt a felszabadultságot, hogy kifejezheti az álláspontját – fűzi hozzá.

Egy másik berzsenyis pedagógus, Mezei Mónika is azt érzi, hogy nagyobb összefogás szerveződik a diákok és szülők között, mint amekkorát a korábbi demonstrációkon tapasztalt. Szerinte ennek egyik fő oka, hogy a tanárhiány most már a jobb helyzetű, budapesti iskolákban is érzteti hatását.

Úgy véli, a kölcseys tanárok kirúgása is szimbolikus pillanat volt, amelyből jól megérthető, hogy ez a hatalom erőből cselekszik.

– A tüntetésekre nem reagál, a szakszervezek álláspontját a tárgyalásokon figyelmen kívül hagyja, a szakmai szervezetek álláspontját semmibe veszi, a sztrájkot kiüresítette, így aztán a sztrájkolók hidegen hagyják. Nem maradt más eszközünk, csak a polgári engedetlenség. Erre viszont nem az a hatalom válasza, hogy na jó, akkor üljünk le a tárgyalóasztalhoz, hanem a kirúgás. Engem ezek egy elmúlt korszak módszereire emlékeztetnek – mondja Mezei Mónika, aki szintén érzékeli, hogy az év elejei tiltakozási hullámhoz képest most sokkal nagyobb tömeg mozdul meg az oktatás érdekében.

– Ma reggel összeszedegettük az iskolában a tegnap legyártott molinóinkat, és közben néztük az élőláncról szóló videós tudósításokat. Nagyon meghatódtam, amikor megpillantottam a berzsenyis diákokat az Astoria és a Ferenciek tere között állni az élőláncban. Ők is tenni akarnak értünk, és a saját jövőjükért is – fogalmaz.

A demonstráló bátrak

Arra a kérdésre, hogy mire számít, ha a tankerület erre a polgári engedetlenségre ismét elbocsátással válaszol, azt mondja: a sztrájk miatt már rég egzisztenciális présben vannak a pedagógusok, mert az eleve alacsony bérükből vonják le a sztrájknapokat.

– A helyettesítéseket nem fizetik ki, de ha nem tartasz meg egy órát, akkor azt levonják a fizetésedből. Én teljesen megértem azt, aki nem mer beleállni ezekbe a megmozdulásokba. Van kolléga, aki a beteg szüleit ápolja, van, aki egyedülálló anya és van, aki nyugdíj előtt áll. Ők nem engedhetik meg maguknak, hogy egzisztenciális bizonytalanságba kerüljenek. De az egzisztenciális bizonytalanság mellett ott van a hivatás is. Egész hétvégén azon gondolkodtam, hogy ha kirúgnak engem is, mihez kezdek. Félelmetes belegondolnom, hogy otthagyjam azt a pályát, ami 20 éve a hivatásom, amin 20 éve képzem magam, ami lehetőséget teremt, hogy oktassam a diákjaimat. Ők nem csupán akták vagy alkotórészek egy futószalagon, amiket csak ott lehet hagyni, hanem érző lények. 20 évet nem könnyű kidobni az ablakon – feleli.

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés