Minden második ember nélkülözésben él az ország egyes településein

Tóth Ákos | 2023.02.07. 11:12

Olvasási idő kb. 12 perc

Az ország tíz legsúlyosabb gazdasági és társadalmi problémával sújtott járása a Fehérgyarmati, a Gönci, a Kunhegyesi, a Nyírbátori, a Kemecsei, a Csengeri, a Mátészalkai, az Encsi, a Baktalórántházai és az Edelényi. Ezekben a járásokban a lakosság 35-44%-a él jövedelmi szegénységben és 45-55%-a anyagi deprivációban. Ez áll a Tárki Társadalmi riport 2022 című kötetének egyik tanulmányában, amelyben Tátrai Annamária statisztikus, szociológus megrajzolta Magyarország szegénységi térképét.

A felmérés összetettségének átlátásához érdemes tudni, hogy a súlyos anyagi depriváció az, amikor a következő tételekből legalább négyet nem tud megfizetni a háztartás: lakbér, jelzáloghitel vagy a közüzemi számlák, az otthon megfelelő melegen tartása, a váratlan kiadások viselése, a rendszeres hús- vagy fehérjefogyasztás, az évi egy nyaralás, a televízió, a mosógép, az autó és a telefon. Egy másik fontos mutató a jövedelmi szegénység. Ez azon személyek arányára utal, akiknek az egy fogyasztási egységre jutó háztartásjövedelme a szegénységi küszöb alá esik.

A szegénységi küszöböt jobbára az úgynevezett nemzeti medián 60 százalékában határozzák meg, ami Magyarországra vetítve 2014-ben havi 70  000 forint, 2020-ban pedig 108  000 forint volt. Azok a háztartások tekinthetők tehát jövedelmi szegénységben élőknek, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el ezt az értéket.

A tanulmány szerint 2015-ben a magyarországi népesség 37,41%-ának legfeljebb általános iskolai végzettsége volt. 39 járásban az 50%-ot is meghaladja az alapfokú végzettségűek aránya. Ezek közül mindössze nyolc járás található a Dunától nyugatra: Közép-Dunántúlon Devecser (52%), valamint Fejér és Tolna megye határán Enying, Sárbogárd és Tamási (50-52%). Megemlítendő még a Hegyháti járás (53%), valamint a délnyugati határszélen fekvő öt járás: a Letenyei (51%) a Csurgói, a Barcsi (50%), a Sellyei (57%) és a Siklósi. A Dél-Alföld régióban megyénként egy-két járás tartozik ugyanebbe a kategóriába: Bács-Kiskun megyében Bácsalmás és Jánoshalma, Békés megyében Sarkad és térsége, Csongrád megyében pedig a Kisteleki járás.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés