Orbán nélkül lett hatalmi erőtér Közép-Európa

Bőtös Botond | 2023.02.20. 17:45

Olvasási idő kb. 14 perc

Eltolódott az Európai Unió országai közötti erőviszony nyugatról keletre az Ukrajna támogatását megfogalmazó témákban. Magyarország azonban egyenesen szembe megy a trendekkel.

„Az a hisztérikus felhajtás, ami Zelenszkijt körbevette (…) abban a helyzetben, amiben Ukrajna van, és amit láttam az EP épületében, az egy kicsit visszataszító volt. (…) Egyébként kötelező megtapsolni Zelenszkijt?” A kérdés egy ellenzéki érzelmű szavazóknak szóló nyilvános beszélgető műsor vezetőjétől hangzott el az Európai Tanács február 9-én tartott brüsszeli csúcstalálkozóján látottak alapján. Úgy tűnik, Magyarországon nem kizárólag a kormánypárti szavazók nem értik az elmúlt egy évben tágabb hazánkban, Európában zajló változásokat. Mi e végzetes gondolkodásbeli megkésettség és félreértés oka?

Magyarország nemzetközi helyzetét az Orbán-kormány elhibázott kül- és gazdaságpolitikája határozza meg. Az „olcsó orosz gáz” legendájáról kiderült, hogy nem igaz, ráadásul, a magyar politikai elit nem igazán akar megszabadulni az egyoldalú és végzetesnek bizonyuló orosz energiafüggőségtől.

Remek ellenpélda a térségben a szintén kontinentális, tengerparttal nem rendelkező és korábban az orosz energiára csaknem száz százalékosan kapcsolódott Csehország, amely felismerte az alapjaiban megváltozott történelmi helyzetet, és tizennégy hónap alatt kiszavazta a hatalomból az Oroszország és Kína felé nyitó Babiš-kormányt – Miloš Zeman köztársasági elnök helyére sem a volt kormányfőt választották az emberek –, s az orosz gáztól való függést négy százalék alá csökkentette. A magyarországi helyzet azért kritikus, mert amíg a cseh polgárok egy demokratikus választáson új irányt tudtak szabni országuknak, Magyarországon ez lehetetlen az Orbán Viktor személye körül kiépült és a teljes magyar államot fogságul ejtő maffiaállami struktúra miatt. De az orosz katonai agresszió alapjaiban változtatta meg az Orbán-kormány külpolitikai lehetőségeit is.

Mivel a hamis magyar békepárti álláspont vereséget szenvedett az EU más országaiban, a Fidesz saját hatalmi szempontjai alapján érthető, hogy a 2023-as év elején több geopolitikai újratervezés-kísérlet is napvilágot látott. A rossz hír az, hogy a Magyarország „középhatalmi státuszáról” szóló álmodozás a jelenlegi európai politika olyan szintű félreértése, ahogy Vlagyimir Putyin értette félre Ukrajnát a 2022. februári invázió előtt. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, aki a Fidesz jelenlegi külpolitikájához képest atlantista irányt képvisel, egy februári cikkében elismerte, hogy a hatalom birtokosai háttérbeszélgetéseken, „sőt a nyilvánosságban is” gyakran gondolkodnak a külpolitikai újratervezésről. Németh bírálta a Nyugat hanyatlásáról szóló fideszes kijelentéseket, és nem tartotta szerencsésnek a „blokkosodás” kapcsán egy Oroszország-vezette blokk megerősödését sem. Szintén átgondolásra érdemesnek tartotta a mindenkivel üzleti kapcsolatot kialakító Magyarország elképzelését is, mivel szerinte nem lehet egyszerre Iránnal és Izraellel „konnekivitásra törekedni”.

Németh Zsolt óvatosan kritizáló cikkében is azt jelezte, hogy korszakváltó folyamatok játszódnak le Európában és ebből Magyarország nemcsak kimarad, de a trendekkel szemben próbál haladni. Az orosz katonai agresszió Ukrajna területén felborította azt az általános elképzelést, hogy az Unió két vezető tagállama, Franciaország és Németország határozza meg az európai politikát. Ennek következtében az európai kontinens erőviszonyai a „régi Európától” a később felvett tagok irányába tolódtak el. A történelem fintora, hogy az Orbán-kormány narratívája szerint csak a nagyhatalmak önös érdekei által befolyásolt, a németek és az oroszok között található, köztes Európa kis országai valójában fölemelkednek, és egyre jobban meghatározzák az Oroszországgal szembeni szankciós és katonai politika tartalmát és ütemét. Amit tegnap Varsóban, Prágában, Pozsonyban, Bukarestben orosz fenyegetésnek érzékeltek, azt ma Brüsszel már nem tartja üres hisztériának. Amit ma Varsóban vagy Tallinban kitalálnak, ahhoz holnap csatlakozik Berlin. De melyek a változás konkrét jelei?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés