A Capitolium elfoglalása

Alaposan feltüzelte híveit Donald Trump, aki akkorra hívta támogatóit tüntetni Washingtonba, amikor a törvényhozás a választás eredményének hitelesítésére ült össze. A felhergelt tömeg egy része megrohanta a Capitoliumot, az Egyesült Államok parlamentjét, betörtek az épületbe, és csak több óra után tudta onnan kiszorítani őket a Nemzeti Gárda (amit egyébként Mike Pence alelnök rendelt a helyszínre).

Az események sokkolták az ország normálisabb felét, mert egyrészt egy demokratikus, a létező összes jogi fórumon megerősített választás eredményét próbálta a január 20-ig még hivatalban lévő elnök uszítására megsemmisíteni néhány ezer ember, másrészt a Capitoliumba 1812., a brit-amerikai háború óta nem törtek be erőszakkal. 

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.