Amikor május 1. nem kedélyes sör-virslizés a Ligetben

| 2021.05.02. 07:43

Címkék:

május 1.

Olvasási idő kb. 1 perc

Május elseje általában nem az a kedélyes, kiüresített ünnep, amilyen a létező szocializmus országaiban volt. Eredetileg nem is a munkát, hanem a munkásokat, az általuk elért gazdasági és szociális vívmányokat ünneplik. A világon sokan vannak, akik szerint még bőven lenne mit tenni, ezért május elseje sok helyen ma is harcos, kemény ünnep. A galériában négy város idei eseményeit villantjuk fel: Londonban külön tiltakoztak a rendőrség jogait tüntetések esetén kiszélesítő törvénytervezet ellen, Berlinben a hagyományos felvonulás mellett a magas lakbérek és a lakhatási gondok ellen is tüntettek, Párizsban ezúttal nem voltak összecsapások a sárgamellényesek és a rendőrök között, Isztambulban viszont már a tüntetésre igyekvőket is őrizetbe vették.

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés