Hongkongban a tiltás ellenére megemlékeztek a Tienanmen téri vérengzés évfordulójáról

Egész Kínában tabu a Tienanmen téri vérengzés, szigorúan tiltanak minden megemlékezést a demokráciát követelő fiatalok és diákok tüntetésének véres leveréséről, amikor a hadsereg bevetésével rengeteg embert öltek meg. A pontos számokat máig nem lehet tudni, a becslések szerint az áldozatok száma 200 és tízezer között volt 1989 június 4-én. Kínában ugyan nem lehet megemlékezni, de Hongkongban eddig lehetett, bár a hatóságok már tavalyi is tiltották, akkor a koronavírusra hivatkozva. Idén sem engedélyeztek semmilyen eseményt, a szokásos gyertyás megemlékezés egyik szervezőjét már jó előre őrizetbe is vették, az embereket pedig figyelmeztették, hogy eszükbe ne jusson gyülekezni. A megemlékezések szokásos helyszínét, a Victoria parkot rendőrök lepték el, mindennek ellenére többen mégis mécsesekkel érkeztek este a parkba. Korábban amúgy minden évben több tízezer ember emlékezett közösen az áldozatokra.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!