Nekik nem ünnep a Kolumbusz-nap

Az Egyesült Államokban szövetségi ünnep, de több latin-amerikai államban is fontos ünnep október 12, a Kolumbusz-nap. 1492-ben ezen a napon kötött ki a Bahamáknál. Dél-Amerikában azonban nem mindenhol emlékeznek szívesen a felfedezőre, akinek útja tette lehetővé később a földrész teljes kirablását, az őslakosok többségének kiirtását. Sok országban ezért a sokszínűséget  vagy éppen az őslakosok ellenállását ünneplik ezen a napon. Argentínában, Kolumbiában és Chilében azonban a partraszállás a nemzeti ünnep, ami sokaknak nem tetszik. Chilében mapuche indián aktivisták tiltakoztak, összecsaptak a rohamrendőrökkel is. 

Tisztelt Olvasónk!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!