A rezsicsökkentés mindenkit elaltatott

Vita Ürge-Vorsatz Diána és Aszódi Attila között

Szabó Brigitta | 2023.01.30. 09:04

Olvasási idő kb. 16 perc

Máshonnan közelít az energetikához Ürge-Vorsatz Diána, a CEU oktatója és Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet egyetemi tanára.

Az előbb lett vége a CEU Demokrácia Intézet Határtalan Tudás sorozata rendezvényének, amelyen mindketten előadást tartottak energetikai témában. És bár máshonnan közelítenek, de végeredményben ugyanazt szeretnék, vagyis csökkenjen Magyarország energiafüggősége, s energiatakarékos, környezeti szempontból fenntartható megoldások szülessenek. Az atomenergia beleillik a képbe?

A. A.: Az energiaellátással kapcsolatban vannak vágyaink, amelyeket szeretnénk megvalósítani, és van a realitás. A valóság az, hogy a fejlett világban a folyamatos villamosenergia-ellátás olyan alapszolgáltatás, ami nélkül a társadalmak, a mostani berendezkedésükkel, nem tudnak fennmaradni. Ehhez szükség van atomenergiára is.

Ü-V. D.: A realitást mi magunk alakítjuk. Az sem volt reális, hogy az ember feljut a Holdra, mégis megcsináltuk.

És az mennyire reális állítás, hogy a kiégett fűtőelemek lebomlási ideje egymillió év, és az atomhulladékok tárolása sem megoldott?

A. A.: Az atomenergia használata kétségkívül létrehoz nagy aktivitású hulladékokat, amelyeket kezelni kell. Az erre létező technológiák elfogadtatása az adott társadalmakkal akár meg is akadályozhatja az atomenergia használatát. Ugyanakkor az energiatechnológiák közül mindegyik jár valamilyen környezeti hatással és kockázattal. A kérdés, hogy miként tudjuk kezelni ezeket a következményeket. A lebomlási idő árnyaltabb annál, mintsem mondani lehetne rá egyetlen konkrét számot. A nagy mennyiségben keletkező kis- és közepes aktivitású hulladékokat nagyjából 300 évre kell elzárni a környezettől, a kiégett fűtőelemeket valóban jóval több időre. Utóbbiban vannak olyan izotópok, amelyek felezési ideje tízezer éves nagyságrendű, és ha leraknánk ezeket a föld alá, akkor a környezettől való elzárási időigényük 100 ezer év. Ez műszakilag megvalósítható, Finnországban két éve üzembe is helyeztek egy ilyen végső lerakót.

Ü-V. D.: Fizikus vagyok, s ekként mondom, hogy a termodinamika második főtétele alapján előbb-utóbb minden kiszabadul, lebomlik. És amire sokan nem gondolnak, felelőtlenség, hogy mi élvezünk egy energiaformát, aminek utánunk nagyon sok generáció fizeti meg az árát.

A. A.: A radioaktív hulladékok kezelésének árát kifizetjük most, ám a lerakók kétségkívül hosszú ideig fennmaradnak. De az elhasznált napelemek vagy a szélkerekek feldolgozása sem megoldott. A hulladékok kérdése nem csupán atomenergia-specifikus probléma.

Ha olyannal beszélgetek, aki napenergiapárti, akkor az atomhulladékkal jön, aki meg atompárti, az a szélturbinákkal és a napelemekkel. De tényleg az a lényeg, hogy melyik rosszabb, melyik tárolási megoldása nehezebb, melyik szennyezi jobban a környezetet, amikor egyértelműen tudható, hogy mindegyik?

Ezt olvashatja még a cikkben:

Létezik-e energiatermelés szennyezés nélkül?

Melyik energiaforrás szennyez jobban?

Mennyivel csökkentené az energiafelhasználást az épületek korszerűsítése?

Csökkenthető-e az ország villamos-energia igénye?

Együtt kell működnie a hagyományos és a megújuló energiatermelésnek?

Az energiahatékonysági reformok elindítása vagy megtagadása politikai szándék kérdése?

Részt kell-e vennie az államnak az épületek korszerűsítésében?

Van létjogosultsága Paks 2-nek?

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés