Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás | 2022.12.02. 17:54

Olvasási idő kb. 6 perc

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

November végén a cseh elnökség Prágában adott otthont a találkozónak. A három napos esemény nyitóelőadását – amelyet Rudolf Schumpeterről, a 20. század egyik legnevesebb osztrák közgazdászáról neveztek el – idén a belga Luc Soete akadémikus tartotta, a maastrichti egyetem volt rektora, a brüsszeli államigazgatási egyetem dékánja. Az Európai Bizottságnak is tanácsot adó professzor előadásának lényege – amit részben Schumpetertől kölcsönzött -, az a paradoxon, hogy napjaink kihívására, az energiarendszer átállítására, a fenntartható fejlődésre a megoldásokat ne a multiktól, az óriás cégektől várjuk. A hangsúly az innováción van, és az ehhez szükséges vállalkozói szellem a kkv-k részéről érkezik.

A találkozó egyik fénypontja a számos nemzetközi díj nyerteseinek kihirdetése, a pályázatok összefoglaló videójának a bemutatása. Minden kategóriában meghívják a három döntőst, az Európai Unió zsűrije közülük hirdet győztest. Külön díjazzák a leginnovatívabb, a legtalálékonyabb, a legszellemesebb pályázatokat, amelyekben egy a közös: mind kis- vagy közepes cég, legyen az akár egyszemélyes vagy kis családi vállalkozás, vagy akár egy 100 főt foglalkoztató termelőüzem.

Feltűnő volt, hogy idei kiválasztottak között milyen nagy számban szerepeltek olyan vállalkozások, amelyek a szociális szférában aktívak, legyen szó az elesettek támogatásáról, a munkanélküliek új esélyhez juttatásáról vagy éppen a bevándorlók problémáival való foglalkozásról.

A zsűri nagydíját egy belga vállalkozás nyerte el, amely a szabadúszók problémáira összpontosít, egyfajta érdekvédelmet lát el, a rendszeres online találkozókkal rávilágítanak egymás gondjaira és működtetnek egy honorárium kalkulátort is. Ez megmutatja, mi az átlagos órabér egy-egy adott területen – ami nyilvánvalóan segít abban, hogy a megrendelők ne élhessenek vissza a szabadúszók kiszolgáltatottságával.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mit mondott Thierry Breton az uniós gazdaságról?

Mit tartalmaznak az InvestEU és a SURE nevű programok?

Mivel segíti az Unió a digitális átállást?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés