Momentum: Novák Katalin honlapjáról eltűnt az oroszok felelősségét hangsúlyozó mondat

Tóth Ákos | 2022.12.02. 12:59

Olvasási idő kb. 5 perc

A magyar államfő Kijevben arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin felelőssége a háborúért „kristálytiszta, s mi, magyarok, a kezdetektől fogva kiálltunk a felesleges vérontás, fájdalom és szenvedés ellen.” Csakhogy ez a mondat valamiért hiányzik az államfő hivatalos honlapjáról. Vajon miért? - tette fel a kérdést a Momentum elnöke.

Levélben fejezte ki örömét Gelencsér Ferenc, a Momentum Mozgalom elnöke amiatt, hogy Novák Katalin – Ukrajna megtámadása óta először – Volodimir Zelenszkij meghívására Kijevbe látogatott. Hozzáteszi: november 13-a és november 18-a között a Momentum frakciójából Bedő Dáviddal és Tompos Mártonnal ők hárman vettek részt először a magyar országgyűlés tagjaiként hivatalos, kétoldalú találkozókon Kijevben, majd Kárpátalján tájékozódtak a magyar kisebbség számára fontos kérdésekről, s – teszi hozzá Gelencsér Ferenc – „fontos volt számunkra, hogy tárgyalópartnereink hangsúlyozták: a magyar kormány – valamennyi Ukrajnával szomszédos uniós és NATO-tagállamhoz képest – különutas álláspontját nem azonosítják a honvédő háborúját vívó Ukrajnáról alkotott magyar nép véleményével.

„Láttuk, megtapasztaltuk a pusztítást Kijevben, de sokkal inkább a fővárostól távolodva. Láttuk azt, hogy a bombázásoknak már nem csak véletlenszerű áldozata a civil lakosság. Gyermekáldozatok, megerőszakolt nők, otthonukból menekülésre kényszerített emberek milliói – ezek az orosz agresszió következményei. Épeszű ember csak a következőket kívánhatja: ne eszkalálódjon tovább a háború, a pusztításnak minél előbb legyen vége! Épeszű ember csak a békében lehet érdekelt. Ön a háborús szenvedés és pusztítás nyomait most közelről láthatta. Nyilván tudja azt is, hogy a háborúnak csak akkor lesz vége, ha Oroszország leállítja a bombázásokat, a civil lakosság terrorizálását, lemond az annexiós célú agresszióról. Megnyugtató volt hallani, ahogy ott tartózkodása alatt Volodimir Zelenszkij jelenlétében arról beszélt, hogy ön a kezdetektől fogva elítéli a független Ukrajna ellen indított orosz agressziót. (…) Ami még fontosabb, Zelenszkij ukrán elnök jelenlétében, széles nemzetközi sajtónyilvánosság előtt kimondta: „Vlagyimir Putyin felelőssége ezért a háborúért kristálytiszta. Mi, magyarok a kezdetektől fogva kiálltunk a felesleges vérontás, fájdalom és szenvedés ellen.”

E ponton azonban Gelencsér megjegyzi: nem érti, hogy ez az utóbbi mondat miért hiányzik az államfő hivatalos honlapjáról.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés