Sokkoló tanulmány: szinte minden technológiai ágazatban Kína áll az élen

Krajczár Gyula | 2023.03.10. 13:58

Olvasási idő kb. 7 perc

Egy nemrég megjelent ausztrál tanulmány azt elemezte, hogy az egyes technológiai ágazatokban mely nemzetek járnak a világ előtt. Olyan technológiákat vizsgáltak, amelyek döntő jelentőségűek a gazdaság és a társadalom működése szempontjából. Ezek képezik az alapját a zöld energia termelésének és az orvosi felfedezéseknek, valamint meghatározóak a katonai képességek fejlesztésében és a hírszerzésben. A szerzők arra jutottak, hogy 44 területből 37-ben Kína áll az élen.

Az Australian Strategic Policy Institute (ASPI) nevű, önmagát függetlenként szemlélő kutatóintézet egyéves kutatásában azt vizsgálta, hogy a legnagyobb hatású, legtöbbet idézett, magas minőségű tanulmányok az egyes technológiai területeken hol keletkeznek, országra, intézményre, vállalkozásra lebontva. Az elmúlt öt évben született 2,2 millió tanulmány felső 10 százalékát vizsgálták, s ebből vontak le következtetéseket. A tudományos publikációk idézettségének vizsgálatát a technológiai területen azért is tartották hasznosnak és hatékonynak, mert úgy találták, hogy a vizsgált tanulmányok idézettség szempontjából legfelső 0,01 százalékából a 80 százalékra hivatkoznak szabadalmakban. Ha ezt kiterjesztik a tanulmányok 0,1 százalékára, ez az arány máris csak 60 százalék, míg a tanulmányok top 1 százalékában csak 40. Emellett vizsgálták a tanulmányok szerzőinek – a „tehetségeknek” – az áramlását a világban a különböző karrierszinteken.

A leglátványosabb eredményt, hogy mely országok állnak az egyes ágazatokban az élen, a kutatók úgy interpretálják, hogy mindösszesen hét olyan ágazatot találtak, amelyben valamely demokrácia áll az élen, s az is jellemző, hogy mind a hétben az Egyesült Államok.

Elsősorban a magas teljesítményű komputerek, a fejlett integrált áramkörök tervezése, illetve gyártási folyamatainak tervezése, a kvantumszámítógépek, valamint a vakcinák területén jellemző az amerikai előny. A vezető kettőshöz (mert az amerikaiak a legtöbb területen, ahol nem elsők, ott másodikak) viszonylag a legközelebb az Egyesült Királyság és India párosa áll, majd némileg lemaradva Dél-Korea és Németország következik.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés