A szankciókra hivatkozva menekül el a kormány a saját találmánya elől

Lakner Zoltán | 2022.12.07. 09:17

Olvasási idő kb. 6 perc

A szankciókra hivatkozik a kormány a benzinársapka kivezetése kapcsán, pedig maga az intézkedés volt életképtelen és romboló. Az uniós olajszankciók életbe lépése politikai ürügyet teremtett az ársapkától való villámgyors megszabadulásra.

A kedd késő esti kormányinfó szereplői, Gulyás Gergely miniszter és Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató sem ugyanazt mondták az ársapka-kivezetés megokolásául. Gulyás kizárólag a szankciókat hibáztatta, Hernádi viszont az ellátásbiztonságról beszélt, aminek fenntartását az ársapka korábban is nehezítette. A szankciók csak egy utolsó lökést adtak. Hernádi legfontosabb mondandója az ársapka által kiütött benzin-behozatal újjáélesztése volt, merthogy a Mol egymaga képtelen ellátni az egész hazai piacot.

A kormány azt szeretné, hogy úgy emlékezzünk, az ársapkák a szankciók termékei, ahogyan az infláció is, valójában a benzinre tett ársapkát 2021 novemberében vezették be. Akkor se háború, se szankció nem volt, de infláció már igen. Hernádi Zsolt már idén tavasszal nyilatkozott arról, hogy nyártól ki kellene vezetni az árkorlátozást, aztán nyáron is szólt arról, hogy akkor legalább ősszel. Pedig akkor még életbe sem léptek az uniós olajszankciók. A kormány is kénytelen volt legalább addig elmenni, hogy csak a magánautókra korlátozta a hatósági árat.

Más töltőpisztolyával veri a kormány a benzinárt

Nagyjából a következő problémák voltak a benzinár-korlátozással.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Négy pontban arról, hogy miért volt fenntarthatatlan az ársapka

Kinek az anyját szidja most Orbán Viktor?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés