Engedményeket értek el a fehér lapos tüntetések Kínában

Krajczár Gyula | 2022.12.03. 14:34

Olvasási idő kb. 4 perc

A New York Times kolumnistája, Nicholas Kristof szovjet eredetűnek mondja azt a Kínában korábban népszerű viccet, amely az alapja lehet a hétvégi tüntetések szimbolikájának. Eszerint letartóztattak a Vörös téren egy embert, aki egy üres lapot tartott felemelve a kezében. Amikor értetlenkedett, mondván, ő nem csinált semmit, nincs a lapra írva semmi, akkor mondták neki a rendőrök, ne dumáljon, ők pontosan értik, hogy mire gondol.

Innen jött-e az ötlet vagy sem, az biztos, hogy a Kínában szokatlan megmozdulások során több helyen is üres lapokat tartottak a fejük fölé az emberek. A demonstrációk a Covid miatti lezárásoknak szóltak. Egyes hírmagyarázók szerint egy tűzeset váltotta ki a tiltakozásokat, de ezt nehezen lehet igazolni. A tűz Urumcsiban, a nyugati Xinjiang tartomány fővárosában, egy lakóház néhány emeletén pusztított, tíz halálos áldozatot követelve. Videofelvétel került fel róla az internetre, melyet ugyan a cenzorok gyorsan eltávolítottak, de egyrészt addigra sokan látták, másrészt nagyon hatékonyan terjedt el a híre. Urumcsiban egyébként már augusztus óta teljes lezárás van, s állítólag az ellenőrző és egyéb biztonsági akadályok miatt nem tudtak gyorsan kijutni az emberek a házból, illetve a tűzoltók sem tudtak gyorsan közel férni a tűzhöz.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés