Ha Navracsics igazat mond, akkor a magyar kormány teljesen magára maradt Európában

Ónody-Molnár Dóra | 2023.01.23. 09:34

Olvasási idő kb. 9 perc

Navracsics Tibor lényegében hazugsággal vádolja az Európai Bizottságot, amely a Jelen kérdésére leszögezte: fontos, hogy a magyar kormány teljesítse a vállalt kötelezettségeket, és végrehajtsa az alapítványi egyetemeket érintő korrekciós intézkedéseket.

Interjút adott a Partizánnak Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter. A beszélgetés egyik lényeges pontja volt az Erasmus+ és a Horizon Europe uniós finanszírozásának felfüggesztése azoknál a magyarországi egyetemeknél, amelyeket közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok (KEKVA-k) működtetnek. Mint ismeretes, az Unió a súlyos korrupciós kockázatok és a jogállamisági aggályok miatt döntött e két, a magyar diákokat és oktatókat súlyosan érintő lépésről.

Már ezen a ponton fontos tisztázni: a programok finanszírozását december végén befagyasztó Európai Bizottság nem tehetett mást, hiszen követnie kellett a legmagasabb szintű fórum, az Európai Unió Tanácsának döntését. Márpedig a Tanács december közepén hozott határozata úgy szól, hogy ez a fenntartói struktúra – az aktív politikusok és kormánytagok kuratóriumi tagsága miatt – korlátozza az egyetemi autonómiát és fokozattan veszélyezteti az uniós közösségi pénz tisztességes felhasználását.

Ónody-Molnár Dóra: Mély sebeket ejtett a kormány a felsőoktatáson

A hivatalos reakciók arra utalnak, hogy az Erasmus+ és a HE felfüggesztése váratlanul érte a kormányt. Az önmagában érdekes kérdés, hogy mi okozott ekkora meglepetést, hiszen már december 15-től pontosan tudható volt, hogy milyen következményei lesznek a Tanács döntésének a magyar felsőoktatásra nézve. Navracsics Tibor viszont egyértelműen azt kommunikálta, hogy meglepődött, sőt hozzátette azt is: reméli, hogy félreértés ez az egész tortúra. A miniszter a Partizánban az összeférhetetlenség kérdéséről is beszélt.

Az összeférhetetlenség azért áll fönn, csak hogy kézenfekvő példát említsünk, mert Navracsics Tibor, aki az uniós pénzek megszerzéséért és elosztásáért is felel, maga is kuratóriumi elnök egy olyan intézmény élén, amely ezekre a forrásokra pályázik. Ugyanilyen típusú összeférhetetlenség áll fönn több más aktív kormánytag esetében is.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mi az az állítólagos dinamikus összeférhetetlenség?

Miért szavazta meg a Tanács a kizárást, ha a Bizottság belement a kompromisszumba?

Mit válaszolt a Bizottság a Jelen kérdésére?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés