Indonézia: szex csak házasságban

Krajczár Gyula | 2022.12.08. 14:57

Címkék:

Indonézia

Olvasási idő kb. 6 perc

Indonéziában a törvény szerint mostantól bűncselekmény a házasságon kívüli szex.

A közel 280 milliós, zömében muszlim ország parlamentje új büntető törvénykönyvet fogadott el, melyben elég szigorú új intézkedések vannak, s nem éppen az emberi jogok tisztelete vezette a törvényhozókat. A törvény tiltja a házasságon kívüli együttélést, ami nyilván jelentős gondokat fog okozni, hiszen ez a gyakorlat ott is széles körben elfogadott. A házasságon kívüli szexért egy év börtönt lehet kapni, az együttélésért felet. A törvényt védő honatyák hangsúlyozták, hogy ezekben az ügyekben eljárás csak akkor indulhat, ha közeli hozzátartozó tesz bejelentést, szülő, házastárs vagy gyermek. Egyes nyilatkozók szerint éppen ez az utóbbi feltétel garantálja, hogy a törvény nem fogja aláásni a nemzetközi turizmust, bár erről sokaknak más a véleményük.

Bali szigete például elsősorban azért lett a nemzetközi turizmus legfőbb indonéziai célpontja, mert az ottani lakosság nem muszlim, hanem hindu vallású, s ez sokkal toleránsabb a nyugati turizmus hétköznapi gyakorlatával szemben. Ott vigalmi negyedek vannak, folyik az alkohol, masszív prostitúció van, bár nem kötelező. Egy dolog van, ami ellen hevesen fellépnek a hatóságok a nyugati vendégek szabadidő eltöltési szokásai között, a drog, ebből korábban még államközi konfliktusok is alakultak ki Indonézia és Ausztrália között (oda a legtöbb „nyugati” a déli Ausztráliából érkezik). Most a jelek szerint lesz még egy, mert hiába lesz konszenzuális a szex a pihenő turista és a dolgozó prostituált között, ha a hölgy apukája vagy az anyukája, esetleg a férje vagy a gyermeke ezt ellenzi, máris indulhat az eljárás. S akkor még nem is beszéltünk a helyzetben rejlő zsarolási potenciálról.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mikor lép életbe a törvény?

Kik lesznek a szigorú előírás áldozatai?

Hogyan mozdult el konzervatív irányba az ország?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés