Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula | 2023.02.06. 18:43

Olvasási idő kb. 11 perc

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

A léggömb végül áthaladt az észak-amerikai kontinens felett, és Dél-Karolina partjainál, amerikai vizek felett egy F-22 Raptor vadászgépről indított AIM-9X Sidewinder rakétával lelőtték. Eközben egy újabb léggömböt fedeztek fel a dél-amerikai kontinens felett is. Egyelőre magáról a léggömbről nem lehet sokat tudni, de a politikai manézs – és persze a nézőtér – természete olyan, hogy azért egyre többen vannak, akik úgy tesznek, mintha nem is sokat, hanem mindent tudnának. Szenátorok és képviselők sora jelentette ki, hogy nyilvánvaló kémkedésről van szó, még azelőtt, hogy szakértők kezdtek volna a lehetőségekről beszélni. Merthogy lehetőség az elég sok van.

A történet kibontakozásakor nagyon sok volt a bizonytalanság. Hamar felvetődött, s tulajdonképpen megválaszolatlanul maradt a kérdés, hogy ha egy veszélyes kémeszközről beszélünk, akkor azt hogy-hogy csak Montanában vették észre. Ráadásul nem valamilyen szupermodern receptorral észlelték, hanem egy polgári légijárat szemfüles utasa figyelt fel rá először. A nagy magasságú léggömbök még a kereskedelmi repülőforgalom szintje felett is repülnek. Később aztán a Pentagon munkatársa egy háttértájékoztatón azt mondta, hogy „bizonyos ideje” ők már követték léggömböt, de nem hozták nyilvánosságra. Mindenesetre azonnal felvetődött, hogy ha megfigyelésről van szó, Montanában éppen van mit megfigyelni. Itt található ugyanis – Cascade megyében – a légierő Malstrom bázisa, egyike annak a három bázisnak, ahonnan kezelhetők a környező silókban lévő Minuteman III nevű, szárazföldről indítható interkontinentális rakéták.

Ki győzne egy tajvani háborúban?

Montana egyébként határállam, hosszú szakaszon érintkezik Kanadával, tehát akár az is elmondható lenne, hogy az Egyesült Államokban hamar detektálták a léggömböt. Az eleinte nyilvánosságra került modellek szerint azonban olyan irányból jött, hogy Monatana előtt nem csak a tekintélyes terjedelmű Kanadán kellett átrepülnie, hanem azt megelőzően Alaszkán, vagy legalábbis az Alaszkához tartozó Aleut-szigeteken is. Ha hinni lehetett egy erről melegében nyilatkozó amerikai anonim szakértőnek, ez az eszköz semmilyen elektromos vagy rádió jelet nem adott, ezért nem biztos, hogy tudták az erre a célra létesített rendszerekkel észlelni. Az említett modellek egyébként meglehetősen magas színvonalúak, mert a ballon útját Montanától viszonylag pontosan jósolták meg.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés