Németország útja az ötezer sisaktól a Leopard tankokig

Fóti Tamás | 2023.01.25. 18:38

Olvasási idő kb. 4 perc

A német kormány hosszas vonakodás után bejelentette, hogy 14 Leopard 2 A6 típusú páncélost küld Ukrajnának. Egyúttal engedélyezi szövetségeseinek, hogy a korábban nekik szállított, szintén Leopard tankokkal támogassák Ukrajnát. (Németország korábban kikötötte, hogy csak engedélyével ajánlhatják fel harmadik ország számára a páncélosokat.)

Olaf Scholz tavaly januárban – védelmi miniszterén keresztül – az egész világ számára tette nevetségessé magát. Akkor az orosz hadsereg 200 ezer katonája várta a parancsot Ukrajna megtámadására, amit az amerikai titkosszolgálat már korábban jelzett, de Európában nemigen vették komolyan. Egyszerűen nem hitték el, hogy Putyin ennyire rosszul méri fel a nyugati potenciális válaszlépéseket, és nem hitték el, hogy öt perc alatt dől romba az elmúlt évtizedek (elhibázott) gazdaságpolitikája, amelynek középpontjában az olcsó orosz energia állt.

Berlin 5 ezer katonai sisakkal sietett az ukránok megsegítésére. Vitalij Klicsko kijevi polgármester joggal háborodott fel: legközelebb majd párnákat küldenek?

Ezt olvashatja még a cikkben:

Milyen hibát követett el Németország az orosz támadáskor?

Miben számította el magát Putyin Ukrajna megtámadásakor?

Hogyan reagáltak Németország szövetségesei a mostani döntésre?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés