Régi és új arcok Pekingben

Krajczár Gyula | 2023.03.16. 16:06

Címkék:

Kína

Olvasási idő kb. 7 perc

A múlt héten Pekingben tartott úgynevezett „kettős üléssel”, a népfront-jellegű Politikai Konzultatív Tanácskozó Testület, illetve a parlament egymást követő ülésével lezárult az a folyamat, amellyel az őszi pártkongresszust követően kialakították a vezetés új struktúráját és személyi összetételét. Harmadik ciklusra megválasztották államfővé Xi Jinpinget, új miniszterelnököt és új parlamenti elnököt választottak Li Qiang és Zhao Leji személyében. Az új vezetők, elsősorban a nem annyira új Xi megnyilvánulásaiban kirajzolódott, milyen világképpel vágnak neki az új ötéves ciklusnak: ebben az dominál, hogy az Egyesült Államok deklaráltan meg akarja fékezni a kínai fejlődést, s ezzel a szándékkal mindenképpen fel kell venniük a küzdelmet.

A CHIP-törvény Kínát célozza, de a világgazdaságot is eltalálja

Még a „kettős ülés” kezdetekor egy panelbeszélgetésen Xi Jinping, akkor még harmadszorra meg nem választott államfő szokatlan nyíltsággal beszélt arról, hogy az Egyesült Államok vezette nyugati országok megpróbálják teljeskörűen fékezni és elfojtani a kínai fejlődést, s ez példátlanul zord körülményeket jelent az ország számára. Ez a folyamat nagyon gyors, ezért Xi szerint fokozódik a bizonytalanság, s szaporodnak a váratlan tényezők. A romló körülmények között – mondta az államfő – nyugodtnak kell maradni, fenn kell tartani a stabilitást, s bátran küzdeni kell. Az nem állítható, hogy ez a gondolatmenet kínai vezetőtől nagyon újszerű lenne, ami szokatlan, az a közvetlensége, nyíltsága. Lévén az Egyesült Államok és a Nyugat más tekintetben fontos partnere a Kínai Népköztársaságnak, és fontos körülménye a kínai fejlődésnek, sokkal óvatosabban, kiegyensúlyozottabban szoktak erről a viszonylatról beszélni.

Az, hogy az előttünk lévő ötéves ciklus alaphangjának ezt a megközelítést választották, jelzi, hogy a nemzetközi alkalmazkodásnak a korábbiaknál sokkal érdesebb, keményebb útját választják.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bosszúpolitikával rontja tovább a kormány a megítélését

Lakner Zoltán

Ismét a különállását hangsúlyozza a magyar külpolitika, így aztán nemhogy csökkenne, de inkább növekszik azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben a magyar kormány a nyugati szövetségesektől távolodik, miközben az orbáni vétópolitika letörésére is egyre határozottabb válaszok érkeznek – végeredményben egyre erősebben romlik az ország alkupozíciója.

Elolvasom

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Keresés