Ultimátumot kapott a kormány: 3000 milliárd forintot bukhat Magyarország

Lakner Zoltán | 2022.09.18. 18:40

Olvasási idő kb. 7 perc

Ez még nem a döntés, de már a javaslat is példátlan: az Európai Bizottság 7,5 milliárd euró, körülbelül 3000 milliárd forint pénzmegvonást indítványoz a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás során. A végső döntés az uniós Tanács hatáskörébe tartozik. A magyar kormánynak két hónapja van, hogy független intézményeket produkáljon a korrupciós vádak elhárítására.

A Bizottság költségvetési biztosa vasárnap délelőtt jelentette be, hogy a hétéves költségvetés operatív programjaiból lehívható összeg 65 százalékát javasolták megvonni Magyarországtól. Ez az a bizonyos 3000 milliárd forint.

Annak érzékeltetésére, hogy ez mennyi pénz, talán szemléletes példa, hogy nagyjából ekkora összeg volt a magán-nyugdíjalapokban, amelyeket az Orbán-kormány 2010 végén államosított. Az akkori 3000 milliárd forint döntő szerepet játszott abban, hogy a múlt évtized eleji megszorítások során a kormány nagyjából egyensúlyba hozta a költségvetést, amivel megúszta az uniós túlzottdeficit-eljárás politikai következményeit.

Most, amikor ismét költségvetési vészhelyzet mutatkozik Magyarországon, a szóban forgó 3000 milliárd forint nagyon hiányozhat. Ez még akkor is igaz, ha ezek a pénzek nem fordíthatók közvetlenül egyensúlyjavításra, de az általuk remélt gazdasági előnyök nyilvánvalóan a büdzsé pozícióira is pozitív hatással lennének. Nem szólva arról, hogy az EU és a magyar kormány közötti vita elhúzódása meghatározó tényező a forint mélyrepülésében, ami – szemben a kormány állításaival – nem háborús hozadék, hanem teljesen egyedülálló fejlemény a közép-európai valuták körében. A magyar államháztartás az uniós pénzek bekalkulálásával is súlyos megszorításokra kényszerült, ezek elmaradása esetén pedig szinte felmérhetetlen következményekkel járó további hiány keletkezne.

A pénzre tehát nagy szüksége van az országnak és nagyon kell a kormánynak is.

A Brüsszel-ellenes propaganda-hadjárat persze pénzmegvonás esetén is fenntartható. Még az is elképzelhető, hogy a kormányoldal fékezni tudja az áremelések miatti szavazatveszteséget. Ugyanez a propagandagépezet ugyanilyen erővel tudná a „győzelmet” is harsogni, miszerint a kormány elhárította Brüsszel támadását, és kiharcolta, ami „jár” nekünk.

Ami azt illeti, valójában már az is Orbán veresége, hogy a feltételességi eljárás egyáltalán zajlik, és idáig eljutott, hiszen az erről szóló uniós jogszabály ellen lépett fel vétóval a magyar kormány 2020 végén. (Pontosabban, a jogállamisági feltételességi eljárás elleni tiltakozásul vétózta volna meg az uniós költségvetést a magyar és a lengyel kormány). A vétófenyegetés eredménye végül „csak” halasztás lett, a vétó elhárítására kötött politikai megegyezés és az EU-s bírósági eljárás miatt csúszott 2022-re az eljárás megindítása.

Ebben az eljárásban nem általában a jogállamiságot vizsgálják, hanem kifejezetten azt, hogy a közös költségvetés rendeltetésszerű elköltését és ellenőrzését fenyegetik-e az adott tagállam jogállamisági hiányosságai. Elsősorban a korrupcióellenes jogszabályok és végrehajtásuk, valamint az igazságszolgáltatás függetlensége állnak az uniós vizsgálódások középpontjában. Tulajdonképpen azt ellenőrzik, hogy a tagállam jogrendszere és jogalkalmazási gyakorlata összhangban van-e azokkal az elvárásokkal, amelyeket az EU-ba való belépésekor saját magára nézve kötelezőnek ismert el.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mit veszíthet még Magyarország?

Mit kell tennie a kormánynak a pénz megszerzéséért?

Ki hozza meg a végső döntést?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés