Völner üzent: „Tudok olyat mondani, hogy egy-két embernek meginogjon a széke.”

Tóth Ákos | 2023.01.24. 09:13

Olvasási idő kb. 8 perc

Az ügyészséget továbbra sem érdekli, ki az a rejtélyes Tóni, Barbara és Ádám, akire Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke hivatkozott egy „35 évről, de legalább 10-20 évről szóló nagy üzlet” kapcsán. A három név éppen úgy hangzik, mintha Rogán Antalról, a feleségéről és a kabinetfőnökéről, Nagy Ádámról volna szó. Kiszivárgott felvételeken Völner Pál volt igazságügyi államtitkár mindenesetre azt mondja, hogy meginoghat itt még egy-két ember széke.

A Blikk közzétette a Völner-Schadl-ügy néhány lehallgatási anyagát, amelyek jobbára a már megismert történetet erősítik, azt, hogy az igazságügyi tárca korábbi államtitkára kenőpénzt fogadott el a végrehajtói kar elnökétől. Akad azonban egy olyan beszélgetésfoszlány is, amely rámutat az ügy további bugyraira: ez a beszélgetés már akkor játszódott le Völner Pál és a felesége között, amikor a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala lefoglalta a család vagyonát, más értéktárgyak, részvények, ingatlanok, bankszámlák mellett egy 320 lóerős, tűzpiros Porsche Cayman S sportautót is. Ekkor játszódott le az alábbi beszélgetés:

Völner.: „Szia hívtál?”

Völnerné: „Igen, csak egy pillanatra. De igazából nem tudom. A Porschét azt elvitték.”

Völner.: „Elvitték, nagyon kedvesek.”

Völnerné: „Figyelj, Pali, ezek rohadt mocskok, ezek rohadt patkány mocskok!… Ezek egészen egyszerűen arra mennek, hogy te valakiről pofázzál valamit.”

Völner: „Lehet, hogy fogok is.”

Völnerné: „Ja, ja. Most már lehet, hogy itt az ideje, úgyhogy beszéljétek meg az ügyvéddel!”

Völner: „Tudok olyat mondani, hogy egy-két embernek meginogjon a széke.”

Vajon kiről és mit tudhat Völner, vagy ez csak egy bevett, a saját fontosságát igazoló fordulat lett volna a részéről? Nem tudni. Ahogy az sem egyértelmű, hogy nem így akarta-e megüzenni – sejtvén, hogy nyilvánvalóan lehallgatják –, hogy jobb, ha békén hagyják? Ezt sem tudni. Amit viszont bizonyosan lehet tudni, hogy az ügy annak idején kiszivárgott nyomozati anyagaiban föltűnt egy bizonyos „Tóni”, akivel állítólag Schadl egyik barátja találkozott egy „35 évig szóló” ügyben. A Tóni név mellett elhangzik egy bizonyos Barbara és Ádám neve is – mit ad isten, Rogán Antal feleségét Barbarának, kabinetfőnökét pedig Ádámnak hívják, az ilyesmire mondják, hogy ez ám az egybeesés.

Az a 35 év sem lehet mellékes szál, hiszen éppen abban az időszakban dőlt el, hogy az autópálya-koncessziók 35 évre szólnak.

Hadházy Ákos független képviselő tavaly februárban feljelentést is tett koncessziós eljárás tiltott befolyásolásának kísérlete miatt, de – ahogy ez a hvg.hu közléséből kiderül –, a Polt Péter vezette ügyészség ezt két részre bontotta, és sem a személyek vonatkozásában nem állapított meg bűncselekményre utaló jeleket, sem az autópálya-koncesszióhoz kapcsolódóan.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés