A Balatonnál már drágább a használt lakás, mint a fővárosban

A Balatonnál már drágább a használt lakás, mint a fővárosban

Balaton

Szinte megállíthatatlan a lakások drágulása, de az utóbbi időben a vidék vitte a prímet. A piac nem csak ebben válik ketté, az áremelkedés az új lakásoknál a válság idején sem állt le, szemben a használtakéval, amelyek helyenként megtorpantak. 

A napokban jelent meg az MNB hivatalos jelentése, amely szerint 2021 második negyedévében a vidéki városokban nőttek a lakásárak a legnagyobb mértékben. A jegybanki adatok megerősítik a Duna House (DH) piaci tapasztalatait a vidéki ingatlanpiac erősödéséről, valamint a továbbra is aktív piaci érdeklődésről. Az ingatlanközvetítő által közölt keresleti mutatók a második negyedévben az előző évek azonos időszakához képest emelkedő tendenciát mutattak – derül ki a DH értékeléséből.

A DH becslése alapján 2021 második negyedévében több, mint 41 ezer adásvétel bonyolódott Magyarországon. A tavalyi koronavírusos év eredményeihez képest ez 62 százalék emelkedés, de az aktívabb 2018-hoz és 2019-hez képest is 3, illetve 7 százalékos növekedés április-júniusra vetítve.

Az MNB adatai szerint – a január-márciusi időszakhoz hasonlóan – az idei második negyedévben is a vidéki városokban emelkedtek a legnagyobb mértékben a lakásárak, mintegy 3,5 százalékkal. Az éves áremelkedés 18,2 százalék volt ezeken a településeken, ami további élénkülést mutat 2020 és 2021 első negyedéves adataihoz (14,1 százalék) képest. A budapesti és országos árváltozások mértéke jócskán elmarad a vidék mögött. Míg a fővárosban negyedéves összevetésben 3,2, éves alapon pedig 9,1 százalékkal drágultak a lakások, addig az országos átlag 3,1 százalék emelkedés az első negyedévhez képest, az éves növekedési ütem azonban 13,3 százalékot – egy százalékpont csökkenést - mutat.

A KSH is most tette közzé második negyedéves lakáspiaci jelentését, ami az előbbiekkel egybe vágó tendenciákról számol be. A járvány ellenére is 17 százalékkal emelkedett az értékesítések száma 2021 első három hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. Egy használt lakás átlagosan 19,2, egy új 40 millió forintba került az idei első félévben. A fővárosi használt lakások átlagára a pesti belső és a budai kerületekben (amelyekben az elmúlt években talán elsőként lépte át az egymilliós négyzetméterárat) mérséklődött, míg a többi kerületben emelkedett. Ugrásszerűen nőtt a fővárosi agglomeráció lakásárszintje tavaly óta, itt már 50 millió forintba kerül egy átlagos használt lakás. A megyeszékhelyek közül Székesfehérvárott, Debrecenben és Győrött a legdrágábbak a használt lakások.

A balatoni agglomerációban a használt lakások ára már meghaladja a budapestiekét: 34,2-ről 38,2 millió forintra emelkedett egy év alatt, a fővárosban 36,2 millió forint volt 2021 első hat hónapjában, ugyanannyi, mint egy éve.

Fotó: Wikipédia

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.