A polgármesterek feje felett ítélték oda a kisboltok üzemeltetését ismeretlen vállalkozóknak

A polgármesterek feje felett ítélték oda a kisboltok üzemeltetését ismeretlen vállalkozóknak

Fotó: Galambos Tamás

A kormány a választásokig 45 milliárd forintot költ a veszteségesen működő falusi kisboltok feltámasztására. A pénzt - a gyanú szerint - kormányközeli kisvállalkozók kapják majd, akik a vissza nem térítendő támogatásból rendezhetik be a korábban ráfizetéses üzleteket. Öt éven át a béreket és a közterheket az állam fizeti majd. Az érintett kisközségek polgármesterei – még a kormánypártiak is – kimaradtak a döntésből.

Dunaremete önálló község a püski körjegyzőségben. Lélekszáma 247 fő, időnként kevesebb, de néha eléri a 250-et is. A Duna jobb partján fekvő település ismertségét a vízállásjelentésnek köszönheti, arrafelé azonnal megérzik, ha árad a folyó, vagy épp apad. A Mosonmagyaróvártól 13, Győrtől 26 km távolságra található takaros faluban szinte mindenre van pénz, az állam a dunai komp mellett már jachtkikötőt is tervez. Marovits Géza polgármester büszke is: ha a helyi közutakon valaki csak egyetlen kátyút is találna, akkor jutalmul hatalmas üveg pezsgőt kapna. Öt éve nem volt pezsgőbontás.    

Viszont a tehetős Dunaremetén nincs egyetlen élelmiszerbolt sem. Mindet bezárták, vagy csődbe ment.  

A település egyike azon magyar községnek, amely piaci alapon képtelen élelmiszerüzletet gazdaságosan eltartani. Ebben persze közrejátszik az is, hogy Remetétől karnyújtásnyira van a jól felszerelt lipóti és püski bolt - mondta a helyben.hu szerkesztőségének Marovits Géza polgármester. Az idős emberek számára az önkormányzat segít beszerezni a szükséges árut, s még haza is szállíttatja. A fiatalok pedig már csak aludni járnak haza, magas fizetésért mindenki az osztrákokhoz jár dolgozni, ők útközben bevásárolnak. 

Szóval Dunaremetén látszólag nincs szükség élelmiszerboltra, de már a kocsma is bezárt. A kormány azonban nemrég úgy döntött, hogy legyen bolt minden pár száz fős településen, egészen pontosan 121 további faluban. Így aztán Dunaremete 65 millió 487 500 forintot kap majd a bolt megnyitására. Pontosabban nem a falu kapja ezt a pénzt, hanem a Magyar Falu Program keretében – egy nem is helyben élő – bicskei vállalkozó, akinek a „Szerviz kalkulátor” nevű, inkább műszaki szolgáltatást ígérő vállalkozása nyerte el a vidéki viszonylatban is jelentős összeget. 

„A falunak csaknem az egész éves költségvetése alig több, mint 65 millió!” – mondja a polgármester, aki szerint ez már tényleg szép summa. Ennek ellenére az önkormányzat nem pályázott, mert – mint korábban említettük – az élelmiszerüzlet ráfizetéses volt. A falu lakói szerint „Marovits polgármester” nem szívesen vesz részt „ilyen” kétes ügyletben, de tudja a helyét, s nem is akadályozza azt meg. Viszont az egész falut meglepte, hogy „fent” a „központban” a település vezetőjét az állami pályázat kiírói még csak be sem vonták a 65 milliós döntésbe. 

A helyben.hu megkérdezte néhány hasonló község polgármesterét, s a kormányzati élelmiszerbolt ötletét többségében jó szándékú, ámde életképtelen ötletnek tartják.

A Nógrád megyei Patvarc polgármestere, a dinamikus Bernáth Kornélia is azt nyilatkozta, hogy őt sem a tervről, sem a kiválasztott helyi vállalkozó személyéről nem kérdezték meg. Ha ezt megtette volna bármely kormányszerv, akkor elmondta volna, hogy Patvarc lakói a közeli városban vásárolnak be, mert a forgalom kiszámíthatatlansága miatt egy falusi kisboltban képtelenség állandóan friss kenyeret, felvágottat, vagy húst árulni. 

Tehát a polgármestereket nem nagyon kérdezték arról, hogy szükség van-e a legkisebb falvakban csak veszteségesen működtethető élelmiszerboltokra, ennek ellenére a kormány a választások előtt jelentős összeget szór ki a programra. A patvarci üzlet üzemeltetője 40 millióhoz jut, Aszófő leendő boltosa 52 milliót kap. Újbarokon 66 millió, Dozmaton 62 millió forintért nyithat ki majd az új bolt. Ózdfalura 65 millió, Cserénfára 58 millió forint érkezik.

„A statisztika azt mutatja, hogy 500 fő alatti településeken lévő kisboltokat lehet ugyan, de csak nagyon nehéz gazdaságosan működtetni” – nyilatkozza az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György szerint ma 300 olyan település van Magyarországon, ahol semmilyen üzlet nem életképes. A szakember ezzel együtt hasznosnak nevezi a kormányzat faluprogramját, ámbár a kisbolt program a piaci logikának nem felel meg. A pályázó ugyanis – nemcsak az épület megvásárlására, vagy felépítésére, esetleges berendezésére kap vissza nem térítendő pénzt az államtól, de öt éven át a munkabérre, illetve a közterhekre is ugyanez vonatkozik. Igy aztán a vállalkozó mindenképp a „pénzénél van”.

Ezért sokan azt állítják: ahogy a trafik-mutyi idején, ez most is a fideszes vállalkozók kifizetőhelye lesz a 2022-es választások idején.  

A kormány meghirdetett célja, hogy a helyi gazdaságot élénkítse, a kistelepülések népességmegtartó erejét növelje, a falvakban élők életszínvonalát emelje. A támogatással szeretnék elérni, hogy a vállalkozók az alapvető élelmiszerek mellett vény nélkül is kapható gyógyszereket is forgalmazhassanak, ezen kívül a postai szolgáltatásokat is elérhetővé tegyék. Erre a programra 45 milliárd forintot biztosítanak, s ebből akár 70 milliós vissza nem térítendő támogatás is igényelhető. (Ezt az összeget egyetlen pályázat sem nyerte el.) 

Kíváncsiak voltunk a vállalkozókra, illetve a konkrét terveikre is, amelyek révén a korábban ráfizetéssel működő falusi kisboltokat felvirágoztathatják. Ám sem a felkeresett Dunaremete, sem Patvarc, sem pedig Balatonhenye polgármestere nem kívánta megadni az üzletet nyitó, nyertes vállalkozó elérhetőségét. Részben, mert nem is ismerik az általában más településről érkező nyertest, másrészt mert nem akartak a Magyar Falu Programot meghirdető kormányhivatal helyett tájékoztatás adni.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.