Cikkünk nyomán: Az Európai Bizottság a jogvédőknek adott igazat a nyíregyházi szegregáció ügyében

Cikkünk nyomán: Az Európai Bizottság a jogvédőknek adott igazat a nyíregyházi szegregáció ügyében

Fotó: Bazánth Ivola

1,7 milliárd forint uniós támogatást költött a Kovács Ferenc vezette nyíregyházi önkormányzat arra, hogy telepfelszámolás címén az egyik cigány telepről a másikra költöztesse az embereket. Azaz a városvezetés nem megszüntette a lakossági elkülönítést, hanem konzerválta. A hátrányos helyzetű családok országos egyesülete emiatt panasszal fordult az alapvető jogok biztosához és az európai ombudsmanhoz.

A Jelen tavaly szeptemberben, elsőként írt erről az ügyről. Ónody-Molnár Dóra helyszíni riportjából kiderült, hogy a költöztetés az oktatási szegregációt is növelte. Azok a roma gyerekek ugyanis, akik korábban vegyes összetételű, állami iskolákba jártak, az új helyszínen már a görögkatolikus egyház által működtetett cigány iskolában folytatják tanulmányaikat.

A projekttel kapcsolatos botrány itt még nem ér véget: a Huszártelepen frissen átadott lakások elképesztő állapotban vannak. 

– December 17-én költöztünk, egy hétre rá már megjelent a penész a falakon, állandóan hipózni és törölgetnem kell – vezette körbe kollégánkat „új” lakásában egy fiatal anya, akinek kicsi gyerekei vannak. A penészgomba súlyos betegségeket okoz, emiatt a család retteg.

– Már most, néhány héttel a beköltözés után repedezik a fal – mutatta egy másik fiatal asszony a lakását. Ő télvíz idején csak úgy tud tüzelni (mivel érdekes módon fatüzelésű kályhák vannak a frissen felújított lakásokban), hogy félig nyitva van az ajtó. Így kerüli el, hogy befüstölje a kályha a lakást.

Több lakásban is jártunk: a penész szinte mindenhol felütötte a fejét, több otthon bejárati ajtaja alatt rés tátong, ott szökik ki a meleg, a nyílászárók rosszul zárnak, a padlót rágja a salétrom. 

A napokban kiderült, hogy az Európai Bizottság a több mint 1,7 milliárd forintnyi támogatást visszavonta.

Akció

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.