Egykori hírszerzőfőnök beszélt arról, hogy 2006-ban ellenzéki vezetők kapcsolatban álltak a rendbontókkal

Egykori hírszerzőfőnök beszélt arról, hogy 2006-ban ellenzéki vezetők kapcsolatban álltak a rendbontókkal

Az MTV-székház ostroma Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Valakik a Bajcsy Zsilinszky úton az egyik lakást kibérlik abból a célból, hogy onnan Molotov-koktéllal dobálják a rendőröket” - ezt a meglepő információkat Laborc Sándor egykori hírszerző közölte, aki 2007 és 2009 között vezette az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődjét, a Nemzetbiztonsági Hivatalt.

A 2006-os események kapcsán Dezső András tényfeltáró újságíró arról faggatta Laborcot, hogy figyeltek-e a szolgálatok ellenzéki politikusokat 2010 előtt, hiszen „ha máskor nem, akkor 2006-ban és az azt követő években a titkosszolgálat látókörébe kerültek ellenzéki politikusok”.

- Álljon meg a menet! A 2006-os ügy ott kezdődik, hogy „látszólag hirtelen” összecsődült „forradalmárok” felgyújtanak egy akkor még sajtószabadságot jelképező közintézményt, több száz hivatalos személy elleni erőszakot, súlyos testi sértést okoznak, kővel, vasmagvas csúzlival, gyújtóbombával támadják a Parlamentet és az azt védő rendőröket, hogy XY csőbombát készít és helyez el a Nyugati téri aluljáró alatt. Ott folytatódik, hogy az Alkotmány utcánál egy rendőrt zászlónyélre erősített késsel megszúrnak, valakik a Bajcsy Zsilinszky úton az egyik lakást kibérlik abból a célból, hogy onnan Molotov-koktéllal dobálják a rendőröket. 2006-ban egy demokratikusan megválasztott kormánya volt Magyarországnak. Hogy milyen volt ez a kormány, az ízlés dolga. Nekem, aki akkor még csak főosztályvezető voltam, nem volt semmi közöm ahhoz, hogy milyen a kormány. A szolgálatoknak ugyanakkor törvény által meghatározott feladatai vannak, azt kell ellátniuk. A 2006. október 23-ai események után volt egy nemzetbiztonsági ülés, ahol bemutattak hanganyagokat. Ezek arról szóltak, hogy azok a tüntetők, akik a rendőrsorfal ellen tankot indítottak, kapcsolatban álltak ellenzéki politikusokkal – fogalmazott a HVG-nek adott interjújában Laborc.

Az újságíró felidézte, hogy 2006 novemberében két lehallgatási jegyzőkönyvvel – illetve magával a hangfelvétellel – próbálta a titkosszolgálatok munkája alapján igazolni a Gyurcsány-kormány, hogy a rendőrség jól dolgozott, vagyis nem ők nyomták rá 2006. október 23-án a randalírozókat a Fidesz-nagygyűlés résztvevőire, hanem a huligánok terelték arra a tömeget.

- Ezen a minősítés alól feloldott és a parlamenti bizottságoknak 2006 októberében bemutatott hangfelvételen hallatszik, hogy

a Gyík fedőnéven nyilvántartott célszemélyt felhívta egy ellenzéki politikus, egy országgyűlési képviselő, és instruálta, hogy mit csináljanak.

Nem az országgyűlési képviselő volt a célszemély, hanem az, aki korábban felgyújtotta a tévészékházat. 2007. február elsejétől volt csak nagyobb rálátásom a hivatal műveleti munkájára ezért akkortól ismerem a történetet, elég jól. 2006-ban főosztályvezető voltam, de egy olyan területen, ahol elég nagy rálátásom volt a rendőrség tevékenységére. Az, hogy úgynevezett “forradalmárok” akkor például fegyvert akartak szerezni, tény. A nemzetbiztonsági törvényben le van írva, hogy ennek a megakadályozása a szolgálatok hatásköre. Ezért és nem másért, ráadásul nem célszemélyként kerültek akkor ellenzéki politikusok a szolgálatok látókörébe – fejtette ki Laborc Sándor, hozzátéve, ha lett volna olyan műveleti dosszié, amelyből az derül ki, hogy valamelyik fideszes vezetőt rendszeresen lehallgatták, akkor 2010 után kreáltak volna ellene büntetőügyet.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes fideszes politikusok futballhuligánokat instruáltak a 2006-os októberi események alatt, annyit mondott, hogy amikor ő eljött az NBH-ból, még minden adat rendelkezésre állt azzal kapcsolatban, ami 2006 és 2008 között történt.

Vagyis: a kérdésre a választ a hivatalban kell keresni.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmeradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.