Egymillió ember ellátása kerülhet veszélybe

Segélykiáltás érkezett a szociális szakmától.

Akció

Levélben fordult Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárhoz a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete és a Szociális Szakmai Szövetség. A két szervezet elnöke által jegyzett dokumentum afféle segélykiáltás a kormányzat által bejelentett, rezsiköltségeket érintő intézkedések miatt, amelyek „a szociális ellátórendszert – mint közületi nagyfogyasztókat – már az ősz során olyan helyzetbe hozzák, mely gyakorlatilag a működésképtelenné válást eredményezik. A július 30-án bejelentett, üzemanyagárakat érintő intézkedés hasonlóan drasztikusan érinti a rendszert, különösen azon szolgáltatásokat, amelyek mindennapi működéséhez nélkülözhetetlen a gépjármű-használat (pl. támogató szolgálatok, falu- és tanyagondnokok, utcai szociális munka).”

A levélben az áll, hogy a kisebb szolgáltatásoknál több millió, nagyobb szervezeteknél több tízmillió forintos nagyságrendű költségvetési hiányt generálnak ezek az intézkedések úgy, hogy az egyéb költségnövelő tételeket, például a KATA-módosítás hatásait, a jövő évi béremelkedéseket, illetve az inflációt nem is számolták, miközben a költségvetési törvény nem nyújt ezekre a kiadásokra fedezetet. Ugyanakkor az ellátórendszerben sem állnak rendelkezésre olyan tartalékok és külső források, amelyek a megnövekedett rezsikiadásokat ellentételeznék.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!