Egymillió ember ellátása kerülhet veszélybe

| 2022.08.01. 11:31

Olvasási idő kb. 3 perc

Segélykiáltás érkezett a szociális szakmától.

Akció

Levélben fordult Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárhoz a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete és a Szociális Szakmai Szövetség. A két szervezet elnöke által jegyzett dokumentum afféle segélykiáltás a kormányzat által bejelentett, rezsiköltségeket érintő intézkedések miatt, amelyek „a szociális ellátórendszert – mint közületi nagyfogyasztókat – már az ősz során olyan helyzetbe hozzák, mely gyakorlatilag a működésképtelenné válást eredményezik. A július 30-án bejelentett, üzemanyagárakat érintő intézkedés hasonlóan drasztikusan érinti a rendszert, különösen azon szolgáltatásokat, amelyek mindennapi működéséhez nélkülözhetetlen a gépjármű-használat (pl. támogató szolgálatok, falu- és tanyagondnokok, utcai szociális munka).”

A levélben az áll, hogy a kisebb szolgáltatásoknál több millió, nagyobb szervezeteknél több tízmillió forintos nagyságrendű költségvetési hiányt generálnak ezek az intézkedések úgy, hogy az egyéb költségnövelő tételeket, például a KATA-módosítás hatásait, a jövő évi béremelkedéseket, illetve az inflációt nem is számolták, miközben a költségvetési törvény nem nyújt ezekre a kiadásokra fedezetet. Ugyanakkor az ellátórendszerben sem állnak rendelkezésre olyan tartalékok és külső források, amelyek a megnövekedett rezsikiadásokat ellentételeznék.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés