Életbe lépett a „zéró-Covid” protokoll: lezárták a 13 milliós Xi’an városát

Életbe lépett a „zéró-Covid” protokoll: lezárták a 13 milliós Xi’an városát

Vasútállomás Xi’anban Fotó: Wikipedia

December 23-tól a hatóságok lezárják a terrakotta harcosok lelőhelyeként, illetve ősi kínai fővárosként világszerte ismert Xi’an 13 milliós városát. Az ok: december 9. óta 143 Covid-19-es fertőzéses esetet azonosítottak. Az intézkedés szigorúsága még kínai mércével is szokatlan méretű.    

A kínai „zéró-Covid” politika nálunk elképzelhetetlen intézkedéssorozatot vált ki, amikor „közösségek közötti átvitelt” állapítanak meg. A folyamat egy egyetemi kampuszon történt fertőzésből indult, azóta 10,8 millió embert teszteltek kétszer, s elkezdődött a harmadik teszt-kör is. A fertőzöttek a kijelölt kórházakba kerülnek akkor is, ha enyhe lefolyású a betegeségük. A kontaktkutatásban 9 311 embert azonosítottak közvetlen kontaktként, 21 787-et „bizonyos kontaktként”. Ez két különböző kategória. Mindenki karantén alá kerül, de az állapotuk ellenőrzésének intenzitása eltérő. A város egyidőben küzd a szezonálisan előforduló vírusos vérzéses láz egy fajtájával is.  

A lezárás azt jelenti, hogy minden háztartásból egy személy két naponként egy alkalommal mehet megvásárolni a napi szükségleteket.

Aki a járvány-megelőzésben, ellenőrzésben, illetve a város életét biztosító ágazatokban dolgozik, az külön igazolással mozoghat az utcán. Minden „nem létfontosságú” üzemet, vállalkozást, hivatalt bezártak. A városba irányuló, illetve onnan induló, menetrend szerinti tömegközlekedést felfüggesztették, az áruszállítást a napi szükségletekre korlátozták. A várost elhagyni, illetve oda beutazni csak különleges engedéllyel lehet.

A Xi’anban azonosított vírus-klaszterből már találtak négy másik kínai városban is, Yan’anban, Xianyangban, Dongguanban és Pekingben is. Az első kettő ugyanabban a Shaanxi tartományban található, mint Xi’an, Dongguan viszont, az egyik nagy déli gyártóváros, amely rengeteg munkáskezet vonz az egész országból, 1700 kilométerre van, s Peking is közúton valamivel több, mint 1000 kilométer.

A xi’ani belső kerületeket – ahogy egyébként az egész országban – folyamatosan minősítik a kockázat szempontjából, s a közepes, illetve a magas kockázatú kerületekben megtiltják a taxi szolgáltatásokat.

A hatóságok szerint a városban van elég gabona, olaj és zöldség, s az árak „alapvetően” stabilak. Ugyanakkor a sajtót tájékoztató helyi illetékes elmondta, hogy szigorúan fellépnek az illegális gyakorlatok ellen, úgymint a túlárazás, árfelhajtás, hamis termékek árusítása, a járvánnyal kapcsolatos hamis információk gyártása és terjesztése. Mindez nagyjából össze is foglalja, milyen gyakorlatok terjedtek már a lezárás hírére. Az AP amerikai hírügynökség szerint pánik-vásárlás vette kezdetét, amit ösztönözhetett, hogy a hatóságok semmilyen jelzést nem adtak arról, milyen hosszú lehet a teljes lezárás. A városban működik egy mobil-applikációra épített „egészségügyi kód” rendszer, mely elengedhetetlen az orvosokkal való online kapcsolattartásban, az oltottság és a teszteltség azonosításában, a biztosítottság nyomon követésében, s ez a hét elején összeomlott, ami fokozta a kaotikus állapotokat.

Természetesen bezárták a város 3 674 iskoláját, 1,78 millió tanuló áll át online oktatásra. Xi’an egyébként híres egyetemi város, több mint száz egyetemmel és főiskolával.

Kína a legkisebb fertőzési gócokra is nagyon erőteljesen reagál. A „zéró-Covid” politika költségei nehezen kiszámíthatók. A rendszer fenntartása bizonyosan rendkívül drága, hiszen olyan felkészített apparátusok állnak készenlétben, amelyek 24 óra alatt képesek négy-öt millió embert tesztelni például, az ország bármely pontján. Ugyanakkor az első hullám legyőzése óta folyamatosan fenn tudják tartani a gazdaság működését. A legnagyobb probléma az, hogy a jelenlegi fázisban még mindig képtelenség megállapítani, hogy a „zéró-Covid” reális cél-e, s ha igen, milyen távon. A mostani lezárás ottani mércével is szokatlan méretű.    

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.