Életbe lépett a „zéró-Covid” protokoll: lezárták a 13 milliós Xi’an városát

Jelen információ | 2021.12.23. 12:45

Címkék:

járvány Kína

Olvasási idő kb. 4 perc

December 23-tól a hatóságok lezárják a terrakotta harcosok lelőhelyeként, illetve ősi kínai fővárosként világszerte ismert Xi’an 13 milliós városát. Az ok: december 9. óta 143 Covid-19-es fertőzéses esetet azonosítottak. Az intézkedés szigorúsága még kínai mércével is szokatlan méretű.    

A kínai „zéró-Covid” politika nálunk elképzelhetetlen intézkedéssorozatot vált ki, amikor „közösségek közötti átvitelt” állapítanak meg. A folyamat egy egyetemi kampuszon történt fertőzésből indult, azóta 10,8 millió embert teszteltek kétszer, s elkezdődött a harmadik teszt-kör is. A fertőzöttek a kijelölt kórházakba kerülnek akkor is, ha enyhe lefolyású a betegeségük. A kontaktkutatásban 9 311 embert azonosítottak közvetlen kontaktként, 21 787-et „bizonyos kontaktként”. Ez két különböző kategória. Mindenki karantén alá kerül, de az állapotuk ellenőrzésének intenzitása eltérő. A város egyidőben küzd a szezonálisan előforduló vírusos vérzéses láz egy fajtájával is.  

A lezárás azt jelenti, hogy minden háztartásból egy személy két naponként egy alkalommal mehet megvásárolni a napi szükségleteket.

Aki a járvány-megelőzésben, ellenőrzésben, illetve a város életét biztosító ágazatokban dolgozik, az külön igazolással mozoghat az utcán. Minden „nem létfontosságú” üzemet, vállalkozást, hivatalt bezártak. A városba irányuló, illetve onnan induló, menetrend szerinti tömegközlekedést felfüggesztették, az áruszállítást a napi szükségletekre korlátozták. A várost elhagyni, illetve oda beutazni csak különleges engedéllyel lehet.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés