Félezerre nőtt a háziorvosok nélküli települések száma

Tovább nőtt az üres háziorvosi állások száma a GKI Gazdaságkutató kimutatása szerint. Ma már minden tizedik praxis betöltetlen, jelenleg egy háziorvosra 7 százalékkal több páciens jut, mint 2010-ben.

Akció

Az országban 6350 praxist tartanak nyilván, ezek közül már 645 betöltetlen. Tavaly év elejéhez képest hat százalékkal lett több a betöltetlen praxisok száma, az érintett településeké viszont 11 százalékkal nőtt.

Jelenleg már 508 településnek nincs orvosa.

187 helyen öt évnél régebb óta várnak arra, hogy valaki elvállalja a feladatot. Csaknem 70 praxis egy évtizede üres, de 27 már másfél évtizede. Az orvosok fogyása gyorsabb a népességénél 2020-ban egy orvosra 7 százalékkal több páciens jutott, mint tíz évvel korábban.

A Fidesz-kormány 12 éve alatt 556-tal, azaz hét százalékkal csökkent a háziorvosok száma. Jelenleg 5895-en vannak. Ők a KSH adatai szerint két éve 63 millió esetet láttak el. Vagyis egy háziorvosra tízezernél is több orvos-beteg találkozás jutott egy év alatt. Ez azt jelenti, hogy egy háziorvos átlagosan 12 percet tud foglalkozni egy beteggel.

Nem meglepően a legtöbb üres praxis a sok szegény települést tartalmazó Borsodban található (73), a legkevesebb (17) a módosabb Komárom-Esztergomban. 

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.