Instagram helyett Rosszgram: Putyin orosz fejlesztésű közösségi oldallal vág vissza a Nyugatnak

A mai napon betiltották a Szovjetunióban a Coca-Colát Oroszországban a Facebookot. A cél: hermetikusan elzárni a lakosságot az információktól. A közösségi médiát azonban nem kell sokáig nélkülöznie az orosz ifjúságnak, hamarosan elérhető lesz Putyin válasza az Instagramra: a Rosszgram. 

Akció

Rohamléptekkel halad előre az orosz rezsim azon az úton, amelynek végén egyetlen kritikus információs forrás sem okoz zavart a dolgozó nép körében az ukrajnai háború részleteivel. Vagy önmagában annak a ténynek az említésével, hogy Oroszország háborúban áll Ukrajnával. A független hazai médiumok (legutóbb az Eho Moszkvi rádió, a Dozsgy tévé) bezárása után a múlt héten mintegy harminc orosz és főleg külföldi portál elérhetőségét blokkolták, például a BBC-ét. 

A mai napon pedig betiltották az imperialista Nyugat két bódító mákonyát: a Facebookot és az Instagramot.

A Kreml természetesen gondolt az ifjúságra, számukra hat nap múlva elérhetővé válik a felelős posztolás új platformja, a Rosszgram, amely már a nyitóoldalon azzal az üzenettel próbálja vonzóvá tenni az innovatív szolgáltatást, hogy nincs szükség többé VPN-re, azaz titkosított csatornára, amit eddig az állami megfigyelések ellen használtak teljesen feleslegesen az oroszok. A megnyugtató közlés ellenére kérdéses, hogy mennyire lesz népszerű az a felület, amelyen Zuckerberg fura algoritmusai helyett az állambiztonsági hivatal szakemberei moderálnak, és a közösségi alapelvek megsértői nem a hozzáférési jogukat veszítik el egy napra, hanem a szabadságukat tíz évre. 

Legutóbb mindenesetre a Coca-Cola győzött.

Akció

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.