Instagram helyett Rosszgram: Putyin orosz fejlesztésű közösségi oldallal vág vissza a Nyugatnak

ÓGT | 2022.03.21. 18:50

Olvasási idő kb. 2 perc

A mai napon betiltották a Szovjetunióban a Coca-Colát Oroszországban a Facebookot. A cél: hermetikusan elzárni a lakosságot az információktól. A közösségi médiát azonban nem kell sokáig nélkülöznie az orosz ifjúságnak, hamarosan elérhető lesz Putyin válasza az Instagramra: a Rosszgram. 

Akció

Rohamléptekkel halad előre az orosz rezsim azon az úton, amelynek végén egyetlen kritikus információs forrás sem okoz zavart a dolgozó nép körében az ukrajnai háború részleteivel. Vagy önmagában annak a ténynek az említésével, hogy Oroszország háborúban áll Ukrajnával. A független hazai médiumok (legutóbb az Eho Moszkvi rádió, a Dozsgy tévé) bezárása után a múlt héten mintegy harminc orosz és főleg külföldi portál elérhetőségét blokkolták, például a BBC-ét. 

A mai napon pedig betiltották az imperialista Nyugat két bódító mákonyát: a Facebookot és az Instagramot.

A Kreml természetesen gondolt az ifjúságra, számukra hat nap múlva elérhetővé válik a felelős posztolás új platformja, a Rosszgram, amely már a nyitóoldalon azzal az üzenettel próbálja vonzóvá tenni az innovatív szolgáltatást, hogy nincs szükség többé VPN-re, azaz titkosított csatornára, amit eddig az állami megfigyelések ellen használtak teljesen feleslegesen az oroszok. A megnyugtató közlés ellenére kérdéses, hogy mennyire lesz népszerű az a felület, amelyen Zuckerberg fura algoritmusai helyett az állambiztonsági hivatal szakemberei moderálnak, és a közösségi alapelvek megsértői nem a hozzáférési jogukat veszítik el egy napra, hanem a szabadságukat tíz évre. 

Legutóbb mindenesetre a Coca-Cola győzött.

Akció

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés