Kialakulhat-e a szórványos tiltakozásokból összehangolt sztrájkhullám?

HELYBEN/Jelen | 2022.02.21. 12:40

Címkék:

sztrájk

Olvasási idő kb. 6 perc

A járványhelyzetre hivatkozva a kormány lényegében elvette a munkavállalók sztrájkjogát. Éppen ezért nem tudni, hogy megtartják-e a mozdonyvezetők március 10-ére, illetve a pedagógusok március 16-ára meghirdetett sztrájkját. A Helyben.hu információi szerint nincs még bérmegállapodás a gyógyszer-, a gumi-, és az alumíniumiparban sem. Közben egyre több iskolában nyúlnak a tanárok a polgári engedetlenség eszközéhez.

Akció

Tovább fokozódik a hangulat az ágazati bértárgyalásokon. A hírek szerint sztrájkbizottságot alakítottak a MOL szakszervezetei. Az olajipari-, a vegyész- és a bányász szakszervezet az ellen tiltakozik, hogy a munkáltató egyoldalú bérfejlesztést hajtott végre. A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Székely Tamás szerint a vállalat vezérkara egyezség nélküli, mindössze 7 százalékos béremelést jelentett be, de ezt az ajánlatot a magas – 8 százalékot is elérő – infláció miatt a dolgozók képviselői elutasították. Az egyoldalúan bejelentett béremelés miatt tiltakozásul sztrájkbizottság alakult, és a közeljövőben demonstrációt is szerveznek.

Közben folytatódik a pedagógusok engedetlenségi akciója. A budapesti Szent László és a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai után a szintén budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium és a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanári karának többsége is részt vett a tiltakozó akcióban. Azóta újabb iskolák jelezték, hogy figyelmen kívül hagyják a kormány fenyegetését, és nem tartják meg az óráikat.

Székely Tamás azt nyilatkozta, hogy a szakszervezeti szövetség mindenképp kifejezi majd a szolidaritását, ahogy korábban utcai demonstrációt is tartottak. 

Azt tehát egyelőre nem lehet tudni, hogy országos akcióvá válhat-e a pedagógusok, az olajipari dolgozók vagy a mozdonyvezetők tervezett sztrájkja. Székely Tamás azt nyilatkozta, hogy egyelőre nincs bérmegállapodás a gyógyszer-, a gumi-, és az alumínium iparban sem, ahol a magas infláció miatt ugyancsak kétszámjegyű fizetésemelést akarnak elérni az ágazati szakszervezetek. Nagyon sok helyen azonban legfeljebb az infláció mértékében emelik a béreket. A felsorolt szakmák még tárgyalnak, egyelőre nem jelentettek sztrájkot, de nem is cáfolják a munkabeszüntetés lehetőségét. 

Komoly munkahelyi feszültségeket okoz – mondja Székely –, hogy a minimálbér, illetve a garantált minimálbér bejelentett, viszonylag nagyobb arányú emelkedésének az a következménye, hogy a bértábla közepén lévők fizetését csak kisebb mértékben emeli a munkaadó, ami „bértorlódást” okoz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valakinek 260 ezer a fizetése, amit, ha az infláció alatti mértékben – mindössze 6-7 százalékkal, kb. 15-20 ezer forinttal emelnek –, az bizony az alacsonyabb bérek emelkedésének arányához viszonyítva nagyon kevés. Így a bértorlódás miatt egy sor ágazatot elhagyhatnak a közepes jövedelmű munkavállalók.

A mozdonyvezetők bejelentett sztrájkját a kormány úgy próbálja leállítani, ahogy a pedagógusokét, vagy korábban a légi irányítókét. A veszélyhelyzetre hivatkozva a sztrájk idejére olyan mértékű kötelező szolgáltatást írtak elő, amely észrevehetetlenné teszi a munkabeszüntetést. Ebben az ügyben első fokon a bíróság a mozdonyvezetőknek adott igazat. De bekövetkezhet az a helyzet, hogy a kormány szigorú rendelettel ezt a sztrájkot is letiltja, csakúgy, mint a pedagógusoknál.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés