Konyhai kisegítő munkával keresnek annyit, amennyit karácsonyi ügyeletben az életmentő orvosok

Konyhai kisegítő munkával keresnek annyit, amennyit karácsonyi ügyeletben az életmentő orvosok

1300 forint per óra

Ügyeleti ellátás nélkül maradhat sok kórház, ha beigazolódik a Magyar Orvosi Kamara félelme. A hétvégi, éjszakai munkáért most a normál kereset 70-90 százalékát kapják az ügyeletesek, ami egy fiatal orvos esetében nettó 1300 forint óránként. Ez nagyjából annyi, mint amennyit az egyik gyorsétterem-lánc kínál diákoknak kisegítő munkáért.

Már csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek a kórházak – írta közleményben minap a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Az ügyeletes orvosok még a hétköznapi bérüket sem kapják meg a megterhelő éjszakai és hétvégi ügyelet idejére. Csupán az óradíj 70 százaléka garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak 80-90 százalékra megy fel.

Egy fiatal orvos esetében ez 1300 forintos nettó órabér.

Eközben egy munkaerőközvetítéssel foglalkozó cég októberi közlése szerint a harmadik negyedévben 1429 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére közel hétezer fő béradatai szerint.

Ez több, mint 8 százalék növekedés a tavalyi év hasonló időszakának 1318 forintjához képest. Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, illetve az Észak-Alföldön 1300 forint körül mozog az átlagórabér, a Dunántúl középső és északi részén már jóval 1400 felett alakul. Közép-Magyarország és a főváros továbbra is kiugrik a hazai mezőnyből: ezeken a területeken az órabérek átlagos nagysága immár jó ideje meghaladja az 1900 forintot is.

Éppen a karácsonyi időszakra keresnek sok helyre kisegítő munkaerőt, akár pár napra is. Elsősorban diákokat várnak. Néhány találomra kiválasztott ajánlat: raktári kisegítő 1479 forint óránként, ruhaboltba 1200-1350, gyógyszergyártóhoz 1350-1620, konyhai kisegítőnek 1300-2145 forintért keresnek fiatalokat. Az egyik gyorsétterem-hálózat ebben a hónapban kiemelt díjazást kínál, 1400-1550 forintot.

Az illusztrációhoz felhasznált képek forrása: Unsplash és Pexels

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.