Le Figaro: A “Putyin-párti Orbán” számára véget ért a pávatánc

HELYBEN/Jelen | 2022.03.01. 17:37

Címkék:

Oroszország

Olvasási idő kb. 3 perc

A nyugat-európai sajtó nem teljesen úgy látja Orbán Viktor szerepét, mint a magyarországi állami média.

Akció

A francia napilap szerzője szerint Orbán Viktornak döntenie kellett: vagy még tovább közeledik az orosz vezetéshez, vagy – az összes uniós országhoz hasonlóan – ő is elítéli Ukrajna lerohanását. Végül az utóbbit választotta, pedig jó 10 éven át egyensúlyozott az egymásnak ellentmondó álláspontok között. Thomas Laffitte úgy látja, hogy Orbán ezúttal is hű maradt önmagához, mert mindezt egy újabb piruett formájában adta elő: bár megszavazta a megtorló intézkedéseket, de közben üzen a Putyin-támogató híveinek is.

A paksi bővítés leállítását például tegnap még ellenezte. Megtagadta, hogy fegyvereket adjon Kijevnek, és attól is elzárkózott, hogy az unió által vásárlandó harceszközöket magyar földön át juttassák célba – sorolja a cikk, amely arról is beszámol, hogy az ellenzék Orbán szemére hányja a politikájának ellentmondásait.

A múlt csütörtökön a budapesti orosz nagykövetség előtti tiltakozó megmozduláson a jelenlévők azt skandálták: Ruszkik haza! Éppen ezt a követelte a rendszerváltás tájékán egy Orbán Viktor nevű harcias, nyugat-barát, antikommunista fiatal is – emlékeztet a Le Figaro tudósítása. 

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom
Keresés