Mit ígért eddig az ellenzék?

Pengeélen egyensúlyoz a választási program

Mit ígért eddig az ellenzék?

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Programot alkotott az egységes ellenzék, a helyben.hu összegezte azokat az ígéreteket, amiket a napokban bejelentett gazdasági, egészségügyi, oktatási és szociálpolitikai programok tartalmaznak.

Rekord magas államadósság, elszabadult infláció, kiürült államkassza és NER-cégek által uralt gazdaság vár az új kormányra az egységes ellenzék szerint. A bejelentett program ennek megfelelően nem ígér 14. és 15. havi nyugdíjat, viszont az államadóság csökkentéséhez elengedhetetlen, ugyanakkor nem túl népszerű intézkedésekről nem tesz említést.

Európai minimálbér – tiszta közbeszerzések 

Az ellenzék azt ígéri, hogy az EU-tagállamokkal összhangban bevezetik a kötelező európai minimálbért, az átlagos bérszínvonalat pedig az európai átlaghoz közelítik. Ez szakítás lenne a jelenlegi gyakorlattal, amelyben a versenyképesség alapja az alacsony bér. Kormányváltás esetén olyan béremelési programot vezetnének be a rendőröknek, tűzoltóknak, egészségügyi szakdolgozóknak, amellyel meg lehet állítani eben a körben a Magyarországról történő elvándorlást.

Az ellenzék felszámolná a közbeszerzések terén mindent eluraló korrupciót, amelyben 20-30 százalékos túlárazással ezermilliárdokat visznek ki Fidesz-közeli magánzsebekbe. Új, átlátható, tisztességes és a versenyt szorgalmazó közbeszerzési rendszert hoznának létre, amivel jelentősen csökkennének az állam kiadásai. Eltörölnék a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások intézményét, és felülvizsgálnák azokat a beruházásokat, amelyeket ennek keretében indítottak az elmúlt években. Felszámolnák ezen felül a "trafikmutyit", csatlakoznának az Európai Ügyészséghez és új, antikorrupciós szervezetet alapítanának. Elszámoltatnák a politikusokat, átláthatóvá tennék vagyonukat, vagyonosodásukat.

Több pénz menne az egészségügyre

Az egységes ellenzék programjának hangsúlyos eleme, hogy a jelenleginél többet kívánnak fordítani az egészségügyre. Négy év alatt európai szintre emelnék a költségvetésből az egészségügyre fordított kiadások arányát, ami évente 1-1,2 ezer milliárd forint pluszpénzt jelentene az ágazatnak. Az nem teljesen világos, hogy ennek a fedezetét mi biztosítja majd.

Eltörölnék az egészségügyi szolgálati jogviszonyt. A már végrehajtott béremelés megmarad, sőt, azt ígérik, még növelni is fogják: a szakdolgozók fizetését külön is javítanák. Önálló egészségügyi minisztériumot állítanának fel ismét. Azt szeretnék, hogy mindenkinek biztosítsák az egészséghez való jogot, és hogy ne kényszerüljön senki magánrendelőbe csak azért, hogy európai szintű ellátáshoz jusson. A hatékonyság növelésével és jobb szervezettséggel jelentősen csökkentenék a kórházi várólistákat, és megelőzéssel, korai felismeréssel javítanák a daganatos betegek gyógyulási esélyeit. Ennek érdekében államilag fizetett szabadnapot adnának a szűrővizsgálatokhoz.

Tanszabadság és béremelés az oktatásban

Az oktatásban első lépésként nagyarányú egyszeri béremelést ígérnek a pedagógusoknak, ezután pedig a fokozatos, kiszámítható és tényleges jövedelemnövekedést. Pótlékot adnának a halmozottan hátrányos térségekben sajátos nevelési igényű diákokat oktató tanároknak. Ígérik, hogy érettségiig minden fiatal legalább középfokú nyelvvizsgát tehet, továbbá ingyenes első diplomát kaphat.

Visszaállítanák a szabad tankönyvválasztást, új alaptantervet írnának, a tankötelezettségi korhatárt pedig visszaemelnék 18 évre, tabletet adnának minden diáknak. Fontos elem, hogy olyan modern iskolákat hoznának létre, amelyekben a készségek fejlesztése, a kritikai gondolkodás, a kreativitás és a csapatmunka a fő szempont. Ez lényegében az „északi modell” lenne. Az iskolákat visszaadnák a helyi önkormányzatoknak, csökkentenék a diákok és pedagógusok leterheltségét. Rugalmasabb tantervi szabályozást szeretnének, ami nagyobb szabadságot ad az iskoláknak és tanároknak. Az alapítványokba kiszervezett egyetemeket - ígérik - visszaszerzik a köz javára.

Szociális fordulat

Az ellenzék szociálpolitikai alapvetése, hogy a kormány gazdaság- és társadalompolitikája megbukott. Magas az infláció, nő a társadalmi egyenlőtlenség, a szegénység pedig egyre mélyül. A szociális fordulat egyik alapjaként megemelnék a családi pótlékot, szociális bérlakásépítést, panel- és gangfelújítási programot indítanának, és nagyobb összeggel támogatnák azokat is, akik fogyatékossággal élő hozzátartozójukat ápolják. 

Az egységes ellenzék lakhatási támogatási rendszert hozna létre, és újraindítja a lakáscélú előtakarékossági programot. Határozatlan időre felfüggesztenék a devizahitelesek kilakoltatását, és kártérítési alapot hoznának létre a hitelkárosultaknak. Kiszélesítenék a családi csődvédelem intézményét, visszavezetnék a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást. A krízissegélyezést vissza akarják tenni a települési önkormányzatokhoz. Ötven százalékkal emelnék a szociális dolgozók bérét, illetve növelnék az otthoni szakápolás óraszámát és a szolgáltatások körét.

 

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.