MNB: jelentős élelmiszerdrágulás lesz jövőre

Tartósan velünk marad a magas infláció

MNB: jelentős élelmiszerdrágulás lesz jövőre

Matolcsy György Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az MNB becslése szerint csaknem hét százalékkal fognak drágulni az élelmiszerek a jövő évben. Az alkohol, a dohányáruk és az üzemanyag kivételével minden árucsoport és a szolgáltatások inflációja is magasabb lesz, mint idén.

Nagyot romolhat az emberek életminősége 2022-ben, ha beigazolódik a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése. Az MNB legfrissebb inflációs jelentésben közzétett adatok szerint alig van olyan termékcsoport, amelynek áremelkedése ne haladná majd meg az ideit. (A jövedéki termékek közül az alkohol és dohányáruk az uniós adókötelezettség miatti idei nagy drágulás után majdnem feleakkora mértékben drágulhatnak.)

Ami az átlagembert érinti – s minél kisebb a jövedelme, annál fájóbban -, az az élelmiszerek ára. Az MNB-ben úgy látják, hogy ezek összesített inflációja az idei 3,5-ről 6,9 százalékra fog nőni. Ezen belül a feldolgozatlan élelmiszereké 6,5 (idén 2,6), a feldolgozottaké 7,1 (idén 4,1) százalékkal. Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy lesznek olyan alapvető termékek, amelyek esetében két számjegyű drágulást fogunk tapasztalni.

Különösen aggasztó az úgynevezett inflációs várakozás alakulása. Amikor a lakosság és a gazdaság szereplői egyaránt drágulással számolnak, akkor öngerjesztő folyamatként további jelentős áremelések várhatók. 

Az MNB a gazdaság szinte minden területén romlásra-stagnálásra számít. Alacsonyabb lesz a növekedés, a költségvetési hiány talán mérséklődik, de az államadósság lényegében marad az idei nagyon magas szinten.

Black

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.