Orbán: A gyenge forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel

Történelmi mélységben a forint

"A gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak." - szögezte le Orbán Viktor.

Amikor ezt mondta, akkor 245 forintot ért 1 euró. Ő azonban túl gyengének tartotta a mainál sokkal, de sokkal erősebb forintot, ezért így bírálta a kormányt: "A gyenge forinttal ellopják a pénzt az emberek zsebéből, mivel a bérből, fizetésből és egyéb járulékokból élők gyengébb forint esetén kevesebb árut tudnak megvásárolni a boltokban, a nyugdíjasok juttatása is kevesebbet ér."

Ez 2004-ben történt.

Hat évvel később, 2010. májusában még mindig csak 270 forintot kellett adni egy euróért. Ekkor került Orbán Viktor kormányra, a 270 tehát az ő nyitó árfolyama.

Azóta eltelt 11 év, egy euróért ma már 370 forintot kell adni. Sosem volt ennyire gyenge a magyar fizetőeszköz, ami Orbán fenti álláspontja alapján azt jelenti, hogy sosem volt ennyire gyenge az állam és sosem lopták ki ennél nagyobb mértékben a pénzt az emberek zsebéből.

Ebben a 11 évben folyamatosan ő ült a kétharmados kormánynál, a 270-es szintről ő juttatta el az országot a 370-es mélységbe. Amennyiben a forint 40 százalékos értékvesztése a szándékainak megfelelően történt, akkor ő egy gyenge ember, hiszen "gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak." Ha nem a szándékainak megfelelően történt, akkor viszont egy gyenge politikus, aki nem tudta megvédeni a nemzeti fizetőeszközt, noha "a gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel."

Ha így akarta, akkor gyenge ember. Ha nem így akarta, akkor gyenge politikus. Harmadik lehetőség szerinte sincs.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmeradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.