Fóti Tamás A szeparatista Orbán balkáni intervenciója

A szeparatista Orbán balkáni intervenciója

Milorad Dodik és Orbán Viktor Banja Lukában Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a minap összefüggésbe hozta Európa stabilitását Bosznia-Hercegovinával. „Hogyan oldjuk meg egy olyan ország biztonságát, amelyben kétmillió muszlim él?” - tette fel a kérdést.

Mivel a miniszterelnök sokat hivatkozik a történelemre, érdemes felidézni, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiában a kisebbségi kérdés liberális megközelítése dominált, amelynek része volt, hogy a bosnyákokat sem vallási, hanem etnikai alapon határozták meg. Az más kérdés, hogy a többségi társadalom működési modellje arra csábított etnikai kisebbségeket, hogy feladják öröklött identitásukat, mert úgy vélték, könnyebben érvényesülhetnek, ha lemondanak arról. Ez azonban szabad döntésük volt. A Monarchia közjogi értelemben nem különböztetett meg muszlimot, zsidót vagy keresztényt.

Eltelt több mint egy évszázad, és a magyar miniszterelnököt zavarják a muszlimok, úgy látja, hogy ők állnak Bosznia-Hercegovina európai integrálódásának útjában. A közelmúlt történetét is felidézhetjük. A srebrenicai mészárlásban 8 ezer bosnyákot öltek meg – egyszerűen azért, mert Európa magukra hagyta őket. Akkor a szerb nacionalisták érezték úgy, hogy kezdeni kell valamit a muszlimokkal, nem éppen az integrálódásuk érdekében.

Orbán a sajtótájékoztatón Európát (természetesen Brüsszelt) a belügyeinkbe való beavatkozással vádolta meg. Ám miközben üzent Berlinnek, az új német kormánynak, éppen ő az, aki beavatkozik a Nyugat-Balkánon, mondhatni kéretlenül. 100 millió euróval támogatja például Milorad Dodik Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta Srpska régiójának szeparatista miniszterelnökét.

A muszlimokra vonatkozó megjegyzésével éppen az általa bírált gyakorlatot valósítja meg: „a külpolitika ideológiai vetületét belpolitikai legitimációra” használja fel. Idestova hat esztendeje állítja visszatérően a választási kampányok középpontjába az idegenellenességet, ez a demagógia láthatóan termékeny talajra lel.  A „muszlimok veszélyesek” kijelentés azt mutatja, hogy nem is akar ezen változtatni.

Black

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.