Pert nyert a Hír TV ellen Márki-Zay Péter

A Fővárosi Törvényszék szerint a kormánypárti adó valótlanul terjesztette, hogy az ellenzék miniszterelnökjelöltje sürgősségi osztályokat és szülészeteket zárna be. A Hír TV azzal védekezett, hogy ők a hírműsoraikban nem tényeket, hanem politikai véleményt közölnek. Ez mondjuk tény, de a bíróság szerint ebben az esetben erre nem volt joguk.

Akció

A Hír TV 2022. január 12-diki hírműsorában azt állította, hogy Márki-Zay Péter sürgősségi osztályokat és szülészeteket zárna be vidéki városokban. Az ellenzék miniszterelnöke helyreigazítási kérelemmel fordult az adóhoz, mivel – ahogyan azt többször is hangoztatta – nem tervez sürgősségi osztályokat és szülészeteket bezárni. A Hír TV nem tett eleget a kérésnek, ezért Márki-Zay Péter a bírósághoz fordult.

Az eljárás során a Hír TV azzal védekezett, hogy a hírműsorban elhangzott állítás valójában politikai vélemény, amit az alapján fogalmaztak meg, hogy Márki-Zay Péter beszélt a járóbeteg-ellátás központosításáról.

(Ezen a ponton érdemes felfigyelni arra a sajtótörténeti vallomásra, hogy a Hír TV szerint a híranyaguk !!! politikai véleménynek és nem tényközlésnek minősül. Ez a védekezés arra hasonlít, mint amikor az ügyészség azzal mentette meg a Pegazus-titkokat kikotyogó Kósa Lajost a vádemeléstől, hogy nem államtitkot sértett, csak hazudott.)

A Fővárosi Törvényszék a ma meghozott ítéletében a felperesnek adott igazat. Az ítélet indoklása szerint a hírműsorban elhangzott közlés tényállításnak minősül és nem véleménynek. A bíróság emlékeztetett arra, hogy a választási kampány során Márki-Zay Péter többször is határozottan állította, hogy elfogadhatatlan az, hogy az említett városokban ne legyen sürgősségi és szülészeti ellátás. Éppen ezért a Hír TV nem vonhatott le az egészségügy centralizálásával kapcsolatos fejtegetésből olyan következtetést, hogy az ellenzéki miniszterelnökjelölt ezeknek az osztályoknak a bezárását tervezi. 

A bíróság megállapította, hogy a kontextusból kiragadott részletekkel és önálló tényállításként kezelt következtetésekkel a Hír TV az ellenkezőjét tulajdonította Márki-Zay Péternek, mint amit valójában képvisel. Az ítélet ezért leszögezi: 

A Hír TV-nek "nem volt arra lehetősége, hogy figyelmen kívül hagyva a felperes által elmondottakat egyértelműen valótlan tényállítást tegyen, és azt politikai véleményként állítsa be."

A Fővárosi Törvényszék a Hír Tv-t a helyreigazító közlemény közzétételére, valamint 342 900 forint megfizetésére kötelezte.

Akció

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.