Pert nyert a Hír TV ellen Márki-Zay Péter

| 2022.03.31. 13:46

Olvasási idő kb. 3 perc

A Fővárosi Törvényszék szerint a kormánypárti adó valótlanul terjesztette, hogy az ellenzék miniszterelnökjelöltje sürgősségi osztályokat és szülészeteket zárna be. A Hír TV azzal védekezett, hogy ők a hírműsoraikban nem tényeket, hanem politikai véleményt közölnek. Ez mondjuk tény, de a bíróság szerint ebben az esetben erre nem volt joguk.

Akció

A Hír TV 2022. január 12-diki hírműsorában azt állította, hogy Márki-Zay Péter sürgősségi osztályokat és szülészeteket zárna be vidéki városokban. Az ellenzék miniszterelnöke helyreigazítási kérelemmel fordult az adóhoz, mivel – ahogyan azt többször is hangoztatta – nem tervez sürgősségi osztályokat és szülészeteket bezárni. A Hír TV nem tett eleget a kérésnek, ezért Márki-Zay Péter a bírósághoz fordult.

Az eljárás során a Hír TV azzal védekezett, hogy a hírműsorban elhangzott állítás valójában politikai vélemény, amit az alapján fogalmaztak meg, hogy Márki-Zay Péter beszélt a járóbeteg-ellátás központosításáról.

(Ezen a ponton érdemes felfigyelni arra a sajtótörténeti vallomásra, hogy a Hír TV szerint a híranyaguk !!! politikai véleménynek és nem tényközlésnek minősül. Ez a védekezés arra hasonlít, mint amikor az ügyészség azzal mentette meg a Pegazus-titkokat kikotyogó Kósa Lajost a vádemeléstől, hogy nem államtitkot sértett, csak hazudott.)

A Fővárosi Törvényszék a ma meghozott ítéletében a felperesnek adott igazat. Az ítélet indoklása szerint a hírműsorban elhangzott közlés tényállításnak minősül és nem véleménynek. A bíróság emlékeztetett arra, hogy a választási kampány során Márki-Zay Péter többször is határozottan állította, hogy elfogadhatatlan az, hogy az említett városokban ne legyen sürgősségi és szülészeti ellátás. Éppen ezért a Hír TV nem vonhatott le az egészségügy centralizálásával kapcsolatos fejtegetésből olyan következtetést, hogy az ellenzéki miniszterelnökjelölt ezeknek az osztályoknak a bezárását tervezi. 

A bíróság megállapította, hogy a kontextusból kiragadott részletekkel és önálló tényállításként kezelt következtetésekkel a Hír TV az ellenkezőjét tulajdonította Márki-Zay Péternek, mint amit valójában képvisel. Az ítélet ezért leszögezi: 

A Hír TV-nek “nem volt arra lehetősége, hogy figyelmen kívül hagyva a felperes által elmondottakat egyértelműen valótlan tényállítást tegyen, és azt politikai véleményként állítsa be.”

A Fővárosi Törvényszék a Hír Tv-t a helyreigazító közlemény közzétételére, valamint 342 900 forint megfizetésére kötelezte.

Akció

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés