Pert nyert a Hír TV ellen Márki-Zay Péter

| 2022.03.31. 13:46

Olvasási idő kb. 3 perc

A Fővárosi Törvényszék szerint a kormánypárti adó valótlanul terjesztette, hogy az ellenzék miniszterelnökjelöltje sürgősségi osztályokat és szülészeteket zárna be. A Hír TV azzal védekezett, hogy ők a hírműsoraikban nem tényeket, hanem politikai véleményt közölnek. Ez mondjuk tény, de a bíróság szerint ebben az esetben erre nem volt joguk.

Akció

A Hír TV 2022. január 12-diki hírműsorában azt állította, hogy Márki-Zay Péter sürgősségi osztályokat és szülészeteket zárna be vidéki városokban. Az ellenzék miniszterelnöke helyreigazítási kérelemmel fordult az adóhoz, mivel – ahogyan azt többször is hangoztatta – nem tervez sürgősségi osztályokat és szülészeteket bezárni. A Hír TV nem tett eleget a kérésnek, ezért Márki-Zay Péter a bírósághoz fordult.

Az eljárás során a Hír TV azzal védekezett, hogy a hírműsorban elhangzott állítás valójában politikai vélemény, amit az alapján fogalmaztak meg, hogy Márki-Zay Péter beszélt a járóbeteg-ellátás központosításáról.

(Ezen a ponton érdemes felfigyelni arra a sajtótörténeti vallomásra, hogy a Hír TV szerint a híranyaguk !!! politikai véleménynek és nem tényközlésnek minősül. Ez a védekezés arra hasonlít, mint amikor az ügyészség azzal mentette meg a Pegazus-titkokat kikotyogó Kósa Lajost a vádemeléstől, hogy nem államtitkot sértett, csak hazudott.)

A Fővárosi Törvényszék a ma meghozott ítéletében a felperesnek adott igazat. Az ítélet indoklása szerint a hírműsorban elhangzott közlés tényállításnak minősül és nem véleménynek. A bíróság emlékeztetett arra, hogy a választási kampány során Márki-Zay Péter többször is határozottan állította, hogy elfogadhatatlan az, hogy az említett városokban ne legyen sürgősségi és szülészeti ellátás. Éppen ezért a Hír TV nem vonhatott le az egészségügy centralizálásával kapcsolatos fejtegetésből olyan következtetést, hogy az ellenzéki miniszterelnökjelölt ezeknek az osztályoknak a bezárását tervezi. 

A bíróság megállapította, hogy a kontextusból kiragadott részletekkel és önálló tényállításként kezelt következtetésekkel a Hír TV az ellenkezőjét tulajdonította Márki-Zay Péternek, mint amit valójában képvisel. Az ítélet ezért leszögezi: 

A Hír TV-nek “nem volt arra lehetősége, hogy figyelmen kívül hagyva a felperes által elmondottakat egyértelműen valótlan tényállítást tegyen, és azt politikai véleményként állítsa be.”

A Fővárosi Törvényszék a Hír Tv-t a helyreigazító közlemény közzétételére, valamint 342 900 forint megfizetésére kötelezte.

Akció

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés