Spiegel: Mészáros Lőrinc neve brüsszeli körökben a korrupció szinonimája

Spiegel: Mészáros Lőrinc neve brüsszeli körökben a korrupció szinonimája

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint az Európai Bizottság nem fog késlekedni a jogállami mechanizmus beindításával azokután, hogy az Európai Bíróság jogszerűnek nevezte az eljárást. Persze az Unió malmai így is lassan fognak őrölni, előreláthatóan 7-9 hónapot igényel, amíg a tagállamok jóváhagyhatják a szankciókat. Ha azokat 27 kormány közül 15 megszavazza, mégpedig úgy, hogy közben a földrész lakosságának legalább kétharmadát képviselik, akkor ennek hatását meg fogja érezni a magyar és a lengyel kormány – írja a német lap.

Eközben a Spiegel az Európai Parlament német alelnökét idézi, aki azt mondta, hogy be kell élesíteni a jogállami mechanizmust, mert az EU legfelsőbb bíróságának állásfoglalása az utolsó fenntartásokat is eloszlatta az új fegyelmi eszköz ügyében. Katarina Barley azt hangsúlyozza, hogy innentől kezdve el lehet járni a jogszegő kormányokkal szemben. 

A Spiegel a bírósági döntésről szóló elemzésében azt állítja, hogy Mészáros Lőrinc neve brüsszeli körökben a két lábon járó korrupcióval egyenlő. A lap emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor barátjából tíz év alatt multimilliárdos lett – nem függetlenül az uniós támogatásoktól.

Éppen ezért a cikk szerzője Európa számára jó hírnek tartja, hogy az Európai Bíróság elutasította a magyar és a lengyel kormány beadványát. Ralf Neukirch ugyanakkor azt is megállapítja, hogy önmagában ezzel az eszközzel sem lehet megoldani az Unión belüli autoriter rezsimek problémáját. Most már arra lenne szükség, hogy az érintett tagállamok polgárai is tegyenek ennek érdekében valamit.

Akció

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.