Újabb tantestületek csatlakoztak a pedagógusok engedetlenségi mozgalmához

A mai napon az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium tanárai csatlakoztak a sztrájk meghirdetését ellehetetlenítő kormányhatározat elleni tiltakozáshoz.

A sztrájk alapjog - szögezi le a tiltakozásban résztvevő tanárok által kiadott közlemény amely felidézi, hogy a kormány a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározta, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus az esetleges sztrájk esetén.

Ezzel a kormány „a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg. Ez számunkra elfogadhatatlan.” – fogalmaz a szöveg, amit 24 oktató írt alá és további 9 fejezte ki egyetértését vele.

A demonstrálók a közleményben kiemelik, hogy a figyelemfelhívó akcióban való részvételről mindannyian önállóan, jogtudatos állampolgárként döntöttek, saját erkölcsi meggyőződésük alapján. „Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.” – jelentik ki, hozzátéve, hogy

„akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskola fenntartója ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.”

Közben az Oktatói Hálózat is a tiltakozók mellé állt. Mai nyilatkozatában a szervezet azt hangsúlyozza, hogy teljes mértékben szolidáris azokkal a tantestületekkel, tanári közösségekkel, kollégákkal, akik polgári engedetlenségi akciókkal tiltakoznak a pedagógusok sztrájkhoz való jogát alkotmányellenesen korlátozó kormányrendelet ellen.

Akció

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.